Lehet tabletta, vagy tarkócsepp, a védekezés a legfontosabb

Venesz Klaudia Fotó: O. Jakócs Péter
2024.03.05. 15:05

A jó idő beköszöntével egyre többször mozdulunk ki a szabadba, és magunkkal visszük kiskedvenceinket is. Dr. Dömötör Éva állatorvos elmondta, hogyan védekezzünk a külső és belső élősködők ellen.

A kullancsoknak valójában már nincs szezonja. Annyira megváltozott Magyarország klímája, hogy nincs huzamosabb ideig tartó fagy, a vérszívók alkalmazkodtak, a tartós -14 fok sem öli meg őket. A bolhák is egész évben velünk vannak, a paraziták elleni védekezés egész éves feladat – tudtuk meg dr. Dömötör Évától, a Rézmacsek Cicapanzió és Állatorvosi Rendelő vezetőjétől.

Mindegy, hogy mit kapnak, lehet tabletta, vagy tarkócsepp, a védekezés a legfontosabb. Az egyes készítmények tartóssága változó. Az egyik nyakörv nyolc hónapot tud, a rövid szőrű kutyáknál és macskáknál ajánlott, de fontos, hogy ahol több állat él együtt, figyelni kell arra, hogy ne rágják le egymásról. Ezeknek elvileg van távoltartó hatása is, míg a tablettáknak nincs. A doktornő úgy fogalmazott: a kisállatba belemegy ugyan a kullancs, de amint megszívja magát vérrel, elpusztul.
Dr. Dömötör Éva felhívta a figyelmet arra, hogy ha külsőleges szert használunk, egy napig nem szabad az állatokat simogatni, de nem ajánlja kisgyerekes családokban ezt a megoldást a távozó méreganyagok miatt.

A cicáknál a legjobb megoldás a tarkócsepp, ezek egy-három hónapig védenek. A nyakörveken van ugyan biztonsági zár, ami elpattan, ha fennakadnak, de jobb az óvatosság.

Egyre többen tartanak törpenyulat, nekik is tarkócseppet ajánl a doktornő, a mixomatózis ellen pedig oltást. Ez egy vérszívók, de leginkább szúnyog által terjesztett, legtöbb esetben végzetes kimenetelű betegség.

Az ivartalanítás fontosságát nem győzzük hangsúlyozni. A párzási időszak a klímaváltozással együtt megváltozott, már januárban elkezdődött, így már várhatóak az első alom kiscicák – mondja a doktornő. Érdemes igénybe venni az ivartalanítási akciókat, ilyenkor kedvező áron vehet részt kedvencünk a programban. A beavatkozás nemcsak a nem kívánt szaporulattól védi meg a kisállatot, de segít növelni az élethosszt is. Számos betegség is megelőzhető a műtéttel.

A vakcina beadása csak kisebb kellemetlenséggel járt Csipkének

Az élősködők egész éves jelenléte miatt nem tud kifejezetten tavaszi teendőt ajánlani dr. Dömötör Éva, azt azonban kihangsúlyozta, hogy a szívférgesség, amit a legnagyobb eséllyel a szúnyogok terjesztenek, már tesztelhető, és a megelőző kezelések tablettával aktuálisak lehetnek. A legtöbb bolha és kullancs elleni tabletta kombinált, és ezt a betegséget is elkerülhetjük az alkalmazásukkal. Az oltási programot egész évben végzik, a veszettség és a kombinált vakcinák (parvovírus és szopornyica ellen) egy évig érvényesek, a kisállat vakcinázásának időpontjától függ a következő adag beadásának dátuma.