Nagyböjti cselló koncert

Zenei kuriózum Pannonhalmáról

Fotó: Pannonhalmi Főapátság
Győr+
2021.03.16. 21:46

A világ legjobb csellóművészei között számon tartott Varga Tamás lép fel a Pannonhalmi Főapátság nagyböjti koncertjén. A járványhelyzet miatt személyesen nem, csak az online térben hallgathatják a zenekedvelők a hangversenyt. Március 19-én élőben közvetítik a Szent Márton-bazilikából a szólóestet, amelyen Bach csellószvitjei csendülnek fel az ezeréves falak között.

Nem egy „homlokráncolós” előadásmódra, hanem nagyon is élő és élvezhető Bach-interpretációra számíthat a közönség a Pannonhalmi Főapátság nagyböjti online koncertjén.

Varga Tamás, a Bécsi Filharmonikusok szólócsellistája a zeneszerző hat szvitjéből hármat szólaltat meg a Szent Márton-bazilikában. Akik úgy érzik, hogy Bach nem az ő világuk, azoknak is érdemes egy próbát tenniük és bekapcsolódniuk az élőben közvetített, ingyenes koncertbe. A zeneművészt kérdeztük a különleges zenei eseményről.

Varga Tamásnak – mint mondja – nagyon szoros és hosszú évekre visszamenő kapcsolata van Bachhal. Rengetegszer játszotta a zeneszerző darabjait különböző változatokban. A csellóművész az elmúlt évtizedekben több mint 30 CD-t vett fel, de Bach hat szvitje az egyetlen, amelyet kétszer is rögzített. A márciusi koncerten ezekből hármat játszik majd, de volt olyan alkalom is, hogy egyben adta elő mind a hatot. Ahogy fogalmaz, maratoni koncert volt, két és fél óra tiszta zeneidővel.

A szvitek hat tételből állnak. Az első a bevezetés, ráhangolódás, utána – bár Bach nem azért írta, hogy majd táncoljanak rá – öt úgynevezett tánctétel következik. Varga Tamás pedig ezt tartja szem előtt játékában. Így a közönség nem egy túlbonyolított előadásra számíthat, hanem egy felszabadult, könnyed „elbeszélésre”. A csellóművész szerint ugyanis egy koncert mindig arról szól, hogy elmesél valakinek egy történetet.

A járványhelyzet miatt a művészek többsége egyáltalán nem, vagy csak online tud fellépni. Ahogy Varga Tamás is. Sokkal nehezebb így.

Fizikálisan ugyanazokat a hangokat játszom el, de arra is figyelnem kell, hogy közönség nélkül is személyes maradjon a történet. Előadás közben kell magam elé képzelnem a hallgatóságot, akiknek mesélek” – vázolja a márciusi 19-i, pannonhalmi szólóest nehézségeit.

A zeneszeretők ugyanis a pandémiás korlátozások miatt nem ülhetnek be a Szent Márton-bazilikába, hanem az interneten, élőben követhetik a koncertet. Mindezek ellenére azonban Varga Tamás hálás a lehetőségért, hogy egyáltalán játszhat. Az ilyen alkalmakkal tartjuk a közönségben és magunkban is a lelket, hogy ne adjuk fel a reményt, hogy lesz még élő koncert” – mondja bizakodva.

A csellista szerint a Bach-darabok jól illeszkednek a Bazilika ezeréves falai közé. A maga nemében mindkettő páratlan érték: egy zeneszerző olyan műveket alkotott, amelyeket évszázadokkal később is játszanak. Egy építész pedig olyan épületet hozott létre, amelyet egy évezred után is felkeresnek és megcsodálnak az emberek. „Mindkettő az esztétikát képviseli, a zene a hallhatót, a Bazilika a láthatót” – fejti ki.

Varga Tamásnak nem a márciusi fellépése lesz az első Szent Márton hegyén. Szinte napra pontosan hat évvel a mostani nagyböjti koncert előtt tartott a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjainak egy zárt körű hangversenyt. Unokaöccse ugyanis akkor itt tanult. Ő maga pedig még gyerekként évekig fellépett a Magyar Rádió gyermekkórusával a Bazilikában karácsonykor, akkor még énekesként. Bár ennek már majd’ negyven éve, az élmény ma is élénken él benne. „Emlékszem, ahogy a cókmókunkat fogva sétálunk fel a várhoz. Előttem a Bazilika lépcsője, amin állva énekeltünk. Azt sem felejtem, ahogy a fellépés után buszozunk hazafelé a behavazott falvakon keresztül, miközben a házak ablakain benézve, mindenhol a feldíszített karácsonyfákat látjuk. Különleges hangulata volt, és érdekes lesz újból itt játszani és megélni ezt a gyönyörű környezetet és átélni az akusztikát.”

A közvetítés a Főapátság YouTube-csatornáján érhető el.

forrás/fotó: Pannonhalmi Főapátság

Kapcsolódó témák: #Kultúra | #Pannonhalmi Főapátság | #zene |