Győr 750

Tudtad-e városunkról?

Papp Zsolt
2021.01.31. 17:10

Nálunk szólalt meg a vaskakas, Győrben pezsgett először a fröccs, mi őrizzük Szent László koponyacsontját, hogy csak néhányat említsünk a városunkkal kapcsolatos történetek közül. Rovatunkban Győrhöz kötődő legendákat, érdekességeket villantunk fel.

Napóleon, a súlylökő

A Király utcában álló Napóleon-ház falán fellelhető emléktábla tanúsága szerint „Ide szállt I. Napoleon 1809. augusztus 31.” A történet szerint Napóleon személyesen szerette volna felmérni a helyi védelmi vonalakat, ezért jött Győrbe, ahová harangzúgás közepette, hintón érkezett. A legenda szerint tiszteletére mulatozást is rendeztek a városban, ami azután is folytatódott, hogy ő maga már nyugovóra tért. A hangoskodás azonban annyira zavarta a pihenésben, hogy a császár dühbe gurult, és a keze ügyébe kerülő ágyúgolyót fogta és kihajította az ablakon. Aki nem hiszi, sétáljon el a Király utca–Sarkantyú köz sarkáig, ahol a Propszt-ház oldalában mai napig látható az ágyúgolyó.

Fotó: Marcali Gábor

Ami a történelmi hitelességhez tartozik, hogy a győri csata vagy kismegyeri csata néven ismert ütközet volt az egyetlen, a Magyar Királyság területén lezajlott összecsapás 1809. június 14-én. amely a túlerőben lévő francia sereg sikerével zárult. Emlékét a párizsi diadalív is őrzi, városunk Raab néven szerepel rajta. Napóleon császár tehát augusztus végén Győrt már mint meghódított várost látogatta meg. A csata emlékét Kismegyeren, a városból Nyúl irányába kivezető 82-es út mentén jelentős emlékmű őrzi, amelynek tetején bronzból készült sas látható zászlóval és a négy sarkánál egy-egy ágyúval.

Az emlékművet 1897-ben állították, rajta magyar, német és francia szövegek őrzik az elesettek emlékét. Érdekesség, hogy Petőfi „A nép nevében” című versében gúnyosan futásnak nevezi a magyar seregek teljesítményét, ezzel szemben Jókai Mór méltó emléket állított a csata hőseinek, az ütközetről a „Névtelen vár” című regényében is írt. Az emlékmű avatását Győr díszpolgáraként köszöntötte Jókai, akinek „A lőcsei fehér asszony” című regénye szintén Győrhöz kötődik, de ez már egy másik történet.

Kapcsolódó témák: #Győr750 | #Kultúra |