„Szerelem és sírva vigadás”

Győr+
2019.09.14. 08:27

Hagyományokkal, sok-sok zenével, igazi talpalávalóval töltik meg a Dunakapu teret a hétvégén a második Győri Nép- és Világzenei Fesztivál fellépői.

A kisszínpadon Bábmese, míg a nagyszínpadon a Folk On 45 nyitotta meg pénteken kora este a második Győri Nép- és Világzenei Fesztivált. Az esti fő produkció kétségkívül a Bohemian Betyars volt. A koncert előtt Győr polgármestere nyitotta meg a fesztivált.

„Az elmúlt hónapokban számos rendezvény volt a városban. A hétvégén tovább folytatjuk a fesztiválok sorát. Győr mindig is figyelt a hagyományok ápolására. Ezért is gondoltuk tavaly, hogy a zenének, néptáncnak, legendáknak, népmeséknek csinálunk egy fesztivált, ahol a fiatalok és az idősebbek is együtt szórakozhatnak” – mondta el megnyitó beszédében Borkai Zsolt polgármester.

Fotó: Marcali Gábor

Evés, ivás, duhajkodás, szerelem és sírva vigadás. A Bohemian Betyars 2009-es működése óta nemcsak ország, de világszerte belopta magát egy tekintélyes méretű közönség szívébe speed-folk-freak-punkos, magával ragadó, energikus formációjával. A koncertjeik közvetlen, ösztönből áradó, életigenlő hangulata felszabadítja a közönség érzelmeit, az ember zsigerébe hatol és minden lábat táncra bír. Különleges hangzásukkal hitelesen képviselik a hazai keserédes szemlélet unikumát, zenéjükben egyedi, saját ízlésükre formálják a magyar, balkán és cigány népzenét a punk, ska és még megannyi stílus találkozásával. Kezdetekben igazi csavargók módjára járták körül utcazenélve Európát, mára a hazai és európai klubok és fesztiválok visszajáró vendégei.

Fotó: O. Jakócs Péter

A hétvégén rengeteg program közül válogathatnak a kilátogatók, a három nap műsorvezetője Laposa Julcsi, Junior Prima díjas népzenész, kultúraközvetítő – zenei mediátor, 50 tehetséges magyar fiatal (2017).