Nagy sikerrel zárult az idei Öt Templom Fesztivál

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2022.05.17. 13:28

Tizenhetedik alkalommal volt Öt Templom Fesztivál Győrben. A párbeszéd mellett ez alkalommal is elsősorban az elfogadásról és a hitről szólt a rendezvénysorozat, amely a győri kulturális élet egyik visszatérő, és legszínesebb pontja minden évben.

Európai szinten is egyedülálló, hogy Győr újvárosi részén, egy utcában, 700 méteren belül öt különböző felekezet temploma is megtalálható: zsinagóga, evangélikus, református, katolikus és görögkatolikus templom. 

Borsa Kata, a fesztivál programigazgatója az esemény előtt kiemelte: a helyszínek kiválasztásánál egyáltalán nem fontos, hogy az adott előadás vallásilag az adott térbe passzol-e, sőt, ez az egyik fő érdekessége a rendezvénynek, a nyitottság.

A koncertekről, előadásokról mi is beszámoltunk: A nyitónapon, május 12-én Beck Zoli és Vecsei H. Miklós játékra invitálja a közönséget, de Hámori Gabriella is érkezik egy különleges előadással a Zsinagógába.

Május 13-án Csuja Imre és Czutor Zoltán sajátságos irodalmi és zenei egymásra találásának lehettünk szemtanúi.

A harmadik, szombati napon, május 14-én a Capella Theresiana kórus – Pilinszky és a Zene programjával kezdődött, akik 17 évvel ezelőtt alakultak, elsősorban professzionális liturgikus zenei szolgálatra, melyet azóta is rendszeresen végeznek Budapesten, az Avilai Nagy Szent Teréz templomban. Az énekegyüttes Pilinszky születésének 100. évfordulójára 2021-ben egy olyan műsort állított össze, melyben Pilinszky művészetekhez és főleg a zenéhez való kapcsolatát kívánta reprezentálni. A koncertet a kórus alapító karnagya Dr. Merczel György vezényelte.

Nagy Katica és Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője nyitotta az előadások sorát május 15-én. Zenés-irodalmi műsorukban Térey János, a magyar kortárs irodalom meghatározó alakjának költői hangját és üzenetét meglepő, mégis szakrális kompozíciós mezőbe helyezték – az imádság, a szépirodalom, a kortárs elektronika és a biblikus motívumok segítségével. Gregorián énekek, népénekek, barokk áriák és hangszeres improvizációk voltak terítéken Sebestyén Márta és a Mizsei Quartet produkciójában.

A Fesztivál utolsó napján, május 16-án a Simplicissimus Kamaraegyüttes vendége Kovács Bálint furulyaművész volt, akivel Vivaldi, Mancini, Caldara, Telemann és Blavet barokk zeneszerzők műveit szólaltatták meg. Az ironikus, végtelenül őszinte előadásban Balsai Móni és Adorjáni Bálint színművészeket Szirtes Edina Mókus kísérte. Az Evangélikus Öregtemplom adott helyet az idei ötnapos rendezvénysorozat záró koncertjének. A tízéves Barcelona Gipsy balKan Orchestra számára új ízeket, friss energiát és új esszenciát hozott Margherita Abita szicíliai énekesnő.

Kapcsolódó témák: #öt templom fesztivál |