Mit őrzünk belső várkastélyunkban?

Fotó: Németh Péter
Győr+
2019.10.28. 11:42

Oberfrank Luca grafikusművész Belső várkastély című kiállítása látható a győri Triangulum Galériában.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve, október 25-én Beke László művészettörténész nyitotta meg a tárlatot.

Fotó: Németh Péter

A kiállított művek lelki történések, lélekben őrzött szövegek és képek auditív és vizuális leképezései. A tárlaton látható, finom textilekre szitanyomással rögzített sorok középkori kódexmásolók aprólékos munkáját idézik emlékezetünkbe – hívta fel a figyelmet Beke László. Az alkotó arra vállalkozott, hogy Avilai Szent Teréz 1577-ben írt misztikus művét, A belső várkastélyt spanyol nyelven kézzel lemásolja, betűről betűre engedve magához közel a kármelita rend megújítójának gondolatait. Ez a gesztus ellensúlyozza napjaink szövegfogyasztási szokásait: már a könyvesboltig vagy a könyvtárig sem kell elmennünk egy kiadványért, hiszen az internet világában egy kattintással a birtokunkban lehet az áhított szöveg, gyorsan átfutjuk, és már jöhet is a következő. Ezzel szemben egy szöveg alázatos, kézzel történő másolása rendkívül nagy figyelmet igényel, a mindennapi elfoglaltságok mellett nem sokaknak adatik meg, hogy ilyen intenzíven koncentrálhassanak egy szövegre. A szövet-triptichonból két egymás felé fordított templomszentélyre kapunk kilátást, mindezt Avilai Szent Teréz szavaiból formázva.

Fotó: Németh Péter

Az In principio erat Verbum címet viselő installáció Oberfrank Luca diplomamunkája: itt nem egyetlen konkrét szöveget dolgozott fel, hanem egy öthetes lelkigyakorlat részeként pauszlapokra vetette az akkor hallott, olvasott szentírási szakaszok, filozófiai, irodalmi textusok és prédikációk részleteit, kiegészítve azokat saját reflexiójával. A kézzel írt sablonokból létrehozott grafikai nyomat képi jeleiből egy számítógépes program segítségével hangjelek keletkeztek: „Az első fázisban a kézzel leírt lelki tartalom lett vizuálissá, itt pedig a vizuális tartalom lesz akusztikussá. Így a kiállítótérben hallható hang egy átmeneti transzállapotot, tripet, a szentek elragadtatásának eksztatikus állapotát idézi meg” – vallott a kép- és hanginstallációról Oberfrank Luca. 

A tárlat november 17-ig minden nap 10 órától 18 óráig megtekinthető a Gutenberg tér 2. szám alatt található Triangulum Galériában.

Forrás: Győri Egyházmegye

Kapcsolódó témák: #kiállítás |