Kovács Kati gyönyörű dala lett az évszázad slágere

HAK Duna Televízió hivatalos Facebook oldala
2023.02.05. 09:57

A Duna TV showműsora, a Csináljuk a fesztivált! február 4-én, szombat este ért véget, így az is kiderült, hogy az évszázad slágere Kovács Kati megható és gyönyörű dala, az „Úgy szeretném meghálálni” című szám lett.

A középdöntős adásokhoz hasonlóan a döntős produkciók látványvilágukban ismét megújulva tértek vissza a színpadra, a slágereket pedig a zsűri –  Korda György, Balázs Klári, Frenreisz Károly, Balázs Andi, Feke Pál és Nagy Bogi – és a közönség közösen értékelték.

A február 4-i fináléban a Különös szilveszter Muri Enikő és Veres Mónika előadásában szólalt meg, míg a Kicsi, gyere velem rózsát szedni című slágert Gubik Petra adta elő. A Micsoda buli című Hungária örökzöld is felcsendült, Vastag Csaba előadásában.

Hallható volt még az este során a Gyere, te nímand Szandival és Kirchknopf Gergővel, a Várj, míg felkel majd a nap Baricz Gergővel, valamint az Úgy szeretném meghálálni Agárdi Szilvivel, de erre még visszatérünk…

Felcsendült továbbá az Aranyeső Bangó Margittal, a Fényév távolság Sándor Péterrel, és a Homok a szélben Kovács Katival is ott volt a döntőben.

Sokak örömére bónuszként ismét hallható volt az előző évad győztes dala, az eredetileg Korda György előadásában 1977-ben berobbanó, Solymos Antal és Schöck Ottó közös alkotása, a Lady „N” is. Az előadója pedig természetesen ezen az estén is Peter Šrámek volt.

Az összesített szavazatok alapján végül kiderült: a Csináljuk a fesztivált! győztes zeneszáma, és így az évszázad slágere Kovács Kati megható és gyönyörű dala – az 1979-ben kismelezes megjelenés útján ismertté vált – Úgy szeretném meghálálni című szám lett.

Szenes Iván és Gábor S. Pál szerzeménye először a Made in Hungary elnevezésű rádiós könnyűzenei fesztiválon hangzott el, s innen indult hódító útjára. Kovács Kati ezen a fesztiválon egy másik dallal, az Isten hozzád, kedves városom című nótával is szerepelt, így később a két dal közösen került kislemezre, amelyet viharos sebességgel kapkodtak el a lemezboltok polcairól.

Agárdi Szilvi előadása

A Csináljuk a fesztivált! döntőjében a második helyen a Kicsi, gyere velem rózsát szedni… végzett, amelyet a tragikus sorsú, zseniális hangú énekesnő, Cserháti Zsuzsa ismertetett meg a közönséggel. Egyébként ez a dal is a zseniális szerzőpáros, Szenes Iván és Gábor S. Pál munkáját őrzi.

A képzeletbeli bronzérmet a Padlás című zenés darabból elhíresült Presser-szerzemény, a Fényév távolság kapta. Utóbbi 1988-ban került be a köztudatba, Kaszás Attila előadásnak köszönhetően. Sajnos már ő sem lehet köztünk, 2007-ben ragadta el a halál az égi színpadokra.

„Győr nagyon szép város, régi, csodás épületekkel”

 A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas előadóművész Kovács Kati egyébként Győrben is számos alkalommal adott már sikeres koncertet, népszerűsége töretlen. Énekelt Adyvárosban a Tópartyn és emlékezetes fellépése volt az Idősügyi Tanács szervezésében megtartott estén a Vaskakas Bábszínházban is. Utóbbi alkalom ajándék volt a nyugdíjasoknak, Kovács Kati pedig az örök mosollyával és optimizmusával köszönötte őket amikor a színpadra lépett: „Szevasztok, negyvenesek, hogy vagytok!”

Az eredeti, 1979-ben megjelent dal

Akkor válaszolt a Győr+ Médiának a várossal kapcsolatban feltett kérdésére:Egerben nőttem fel, és Győr ugyanúgy mintegy 130 km-re van a fővárostól, mint az én szülővárosom. Valami miatt gyermekkorom óta úgy van a tudatomban, mintha Győr egy főváros lenne. Valószínűleg azért, mert „nyugaton van”, egy nagyon szép város, régi, csodás épületekkel. Jártam már a Városháza tornyában is, ahonnan belátni az egész térséget. Szeretem Győrt, kulturált, jó híre van és fontos szerepet játszik az ország életében.

Amikor pedig arról faggattuk, mi a titka fittségének, szintén mosolyogva felelt: Sportolok, teniszezek, de valószínűleg habitus kérdése is. Mindig megkérdezik tőlem: hova rohansz? Sehova, ilyen a temperamentumom. A múltkor például egy üzletben vásároltam, amikor megkérdezte valaki: hova rohan, kedves Kati? A pénztáros, aki jól ismer, azt válaszolta: ő mindig rohan, nem tudjuk hova, de valószínű ettől ilyen jó kedélyű. Én pedig azt érzem, hogy valamiről lemaradok, és sietnem kell. Valószínűleg ez azt jelenti, hogy élvezem az életet, sok minden érdekel a világból. Az utóbbi időben például történelmi dokumentumfilmeket nézek, most kezdett érdekelni a múlt. Fiatalon két évig orvosírnok voltam Egerben, rengeteg idős emberrel találkoztam, már akkor rájöttem, hogy az embereknek a lelkével is törődni kell. Főleg az időseknek van szükségük a kedves szavakra. Az éneklés pedig egy lelki terápia, a zene varázsol, elbűvöl, lenyűgöz, felemel, néha elszomorít. De a magyar mentalitás már csak ilyen, szeretünk sírva vigadni. A dalaim is az életünkről szólnak, az Úgy szeretném meghálálni… vagy például A régi ház körül…

Kovács Kati 2017-ben megkapta a város ezüst emlékérmét az évtizedeken át tartó színvonalas szórakoztatás elismeréséül.

A művésznőt legközelebb Győrszentivánon, az anyák napja alkamából szervezetett koncertjén láthatja a győri közönség, május 7-én, a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központban.

A Csináljuk a fesztivált! döntéje visszanézhető IDE kattintva!

Kapcsolódó témák: #szórakozás | #zene |