Kovács Kálmán munkái az Esterházy-palotában

Hiánypótló kiállítás Győrben

Fotó: MekliZ Fotóstúdió
Bajzát Zsuzsi
2020.01.26. 09:28

Kézelemzés címmel Kovács Kálmán grafikáit bemutató kiállítás látható a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban. A művész halálának harmadik évfordulója alkalmából, Bécs és Róma után végre itthon, a győri Esterházy-palota termeiben tekinthetők meg a 60-as, 70-es, 80-as években készült művek – főként szitanyomatok és litográfiák.

Hiánypótló ez a kiállítás, hiszen a művész munkái hazánkban sajnos nem találtak sikerre az utóbbi években – fogalmazott Szuda Barna művészettörténész, a tárlat egyik kurátora. A szakember elmondta, Kovács Kálmán 56-ban emigrált, életének nagy részét Ausztriában, és Olaszországban töltötte, ahol több sikeres kiállítás is fűződik a nevéhez, életművét nagyra becsülték. Hazaköltözése után is aktívan alkotott, de Magyarországon még nem fedezte fel túlzottan a művész szcéna, ezen is kíván változtatni ez az összeállítás.

„Kézelemzés a kiállítás címe, ami egy nyilvánvaló utalás arra, hogy mi is történt az elmúlt 3 évben. Az életmű bizonyos részei még mindig feltáratlanok, ezért olyan címet kerestünk, ami kifejezi ezt a titokzatosságot” – nyilatkozta a kurátor.

Az Esterházy-palota három termében található tárlat címszavakkal különíti el a képeket. Az élet-, a fej-, és a szívvonal a kezünk legerősebb rajzolatú vonalai – ennek ideológiája köré rendezték őket.

Az első teremben olyan organikus formákkal dolgozó alkotásokat lehet látni, amik szépen átvezetik az életművet a festészetből a grafikába. A másodikban már szigorú értelemben vett grafikai anyagokat, sokszorosított nyomatokat láthatunk, amelyek érdekessége többek között, hogy azzal a litográf géppel készültek, melyeket a győri múzeum még a művész életében gyűjteményezett, és amit azóta is aktívan használnak az intézmény grafikai műhelyében. Végül a harmadik teremben ismételten a grafika és a festészet kombinációjával létrehozott munkákat láthatunk, melyek jó részt a 70-es 80-as években készültek, és mintegy vissza-fordulópontként jelzik, hogy hogyan is talált a művész újra a realizmus és a figuralizmus útjára.A kurátor azt is elmondta, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kollégái a jövőben a tervek szerint folytatják az életmű feltárását, és gyűjteményükbe is integrálnák azokat. A most látható munkák legközelebb valószínűleg Bécsben lesznek majd újra kiállítva.

A jelenleg Győrben látható Kézelemzés című kiállítás 2020. február 23-ig várja az érdeklődőket az Esterházy-palotában, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között.