Hirdetés
Gyászhír

Elhunyt a nemzet művésze

MTI
2019.12.28. 11:31

Életének 96. évében szombaton elhunyt Szőnyi Erzsébet zeneszerző, a nemzet művésze - közölte a Magyar Művészeti Akadémia az MTI-vel.

Hirdetés

Szőnyi Erzsébet Budapesten, 1924. április 25- én született. A  Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző, karvezető, zenepedagógus és kiváló művész volt.

1945-től volt a Zeneművészeti Főiskola tanára, a középiskolai énektanár és karvezetőképző tanszak vezetője, 1981-től nyugalmazott egyetemi tanár. 1992-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Magyar Kodály Társaság és a Bárdos Lajos Társaság társelnöke, a Magyar Chopin Társaság elnöke volt. 1992 és 1996 között a Magyar Zenei Kamara alelnöki tisztségét látta el. 1984-ben jelent meg szerzői lemeze, művei között szerepel négy opera, két oratórium, zenekari és kamaraművek, kórus- és ifjúsági darabok, több könyvet is írt. Művészi tevékenységét számos díjjal ismerték el.

Hirdetés

Szőnyi Erzsébetet az MMA a saját halottjának tekinti. Halála pótolhatatlan űrt hagyott a hazai zenei életben.

Az M5 kulturális csatorna szombaton 17 órától Szőnyi Erzsébetre emlékezik: a Nagyok című sorozatban megismétlik a vele készült portébeszélgetést.

Kapcsolódó témák: #zene |
likeold
a fb oldalunkat