Elhunyt a daltulajdonos

Fotó: MTI/Czimbal Gyula
Hajba Ferenc
2021.03.16. 21:09

Március 15-én meghalt Dinnyés József daltulajdonos. Egy szívében és kultúrájában büszke magyar vándorénekesnek ekkor illik.

Dinnyés József saját dalaival és a magyar költők általa megzenésített verseivel kultúrát közvetített, de teremtett is. A mai hatvanas, hetvenes generáció közös élménye volt, hogy helyettük kiénekelte az akkoriban általában kimondhatatlant.

„Határtalanul szeretném hazámat” – énekelte legendás egysorosát. Sokszor meghurcolták érte. Utassy József Zúg március című versének énekmondása szinte lázadás volt: „…Hüvelyét veszti, brong a kardlap: /úgy kelj föl, mint forradalmad!/ Szedd össze csontjaid, barátom,/ lopnak a bőség kosarából,/ a jognak asztalánál lopnak,/népek nevében!/ S te halott vagy?! /Holnap a szellem napvilágát/ roppantják ránk a hétszer gyávák/Talpra Petőfi! Sírodat rázom:/szólj még egyszer a Szabadságról!”

Bob Dinnyésnek hívták. És soha nem öregedett meg. A facebookon élő műsorokat csinált még pár hónapja is. Új és régi dalokat énekelt, aki meghallgatta, megismerte és megérezte a magyar irodalmi kultúra fontos szeletét, mindazt, ami abból nemcsak magyar volt, de európai is.

Rengeteg emlékem van róla, hajdani fiatal népművelőként éveken át hívtam sok településre és rendezvényre szerepelni. A legkisebb falut is megjegyezte, s szívesen visszatért. Egyszer egy félreértés miatt megorrolt rám, majd egy balatoni fellépése során a színpadról egy dalával nyújtott újra jelképesen kezet. Évtizedeken át minden verset tudtam, amit énekelt. A nagy többségét mai is.

Egész élete „romlás ellen való ének” volt.

Dinnyés József gyakran lépett fel Győrben is, örömmel és szívesen jött a városba. Rendszeres vendége volt iskoláknak, művelődési házaknak, a könyvszalonon is többször tiszteletét tette. Több helyi művésszel is kiváló barátságot ápolt.
Kapcsolódó témák: #gyász | #Kultúra | #zene |