Elbúcsúztatták Sára Sándort

Fotó: MTI
MTI
2019.10.11. 16:33

Számos tisztelője, pályatársa jelenlétében vettek búcsút Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendezőtől, operatőrtől, a nemzet művészétől, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjától a katolikus egyház szertartása szerinti gyászmise keretében pénteken a Szent István-bazilikában.

Hirdetés

Sára Sándor különös idők különös gyermeke volt, szilárd lélekkel dacolt a sorssal, ha kellett, és alkotott, ha lehetett – méltatta az életének 86. évében elhunyt alkotót az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós hangsúlyozta: Sára Sándor robusztus, de érzékenyen finom művészete az egyetemes filmművészet ékszere, mérce és iránymutató.

Végső búcsút vettek Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendezőtől
Fotó: MTI/Soós Lajos

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint Sára Sándor operatőrként és rendezőként jegyzett filmjeivel beírta magát a magyar és az egyetemes filmtörténet halhatatlanjai közé. Dokumentumfilmjeivel iskolát teremtett abban a korban, amikor már téma- és szereplőválasztása is bátorságot kívánt, későbbi nagy műve pedig a Duna Televízió volt – emlékezett Dobos Menyhért.

Kapcsolódó témák: #gyász |
likeold
a fb oldalunkat