Vasárnaptól lehet látogatni a pápa nyughelyét

MTI Fotó: depositphotos
2023.01.05. 19:45

Várhatóan legkorábban vasárnaptól lehet látogatni a csütörtökön örök nyugalomra helyezett XVI. Benedek pápa sírhelyét - közölte a Vatikán szóvivője.

Hirdetés

Matteo Bruni elmondta: több napba telik, mire elkészül a néhai pápa végső sírja, emiatt a hétvégéig nem látogatható a Szent Péter-székesegyház altemploma.

XVI. Benedek koporsóját csütörtökön a ceremoniális temetés után, a nagyközönségtől elzárva engedték le az altemplomba, s abban a pápai sírhelyben helyezték el, ahol előtte II. János Pál nyugodott. XVI. Benedek elődjének hamvait 2011-ben, boldoggá avatása után helyezték át a bazilikába.

A nyugalmazott pápa ciprusfából készült koporsóját azután zárták le, hogy szerdán a nagyközönség lerótta tiszteletét a volt egyházfő előtt. A koporsójába helyeztek olyan érméket, melyeket XVI. Benedek pápasága alatt verettek. Vele együtt temették el továbbá azt a köpenyt, melyet egyházfőként viselt, és egy cső alakú fém irattartót – úgynevezett rogitumot -, amely az elhunyt életének és pápaságának fő eseményeit foglalja össze.

 A gyászmisét és a ceremóniát követően XVI. Benedek koporsóját egy cinkkoporsóba, ezt pedig egy tölgyfából készült koporsóba fektették, így helyezték végső nyughelyére. A Joseph Ratzinger néven 1927-ben született XVI. Benedek pápa hat évszázada az első olyan egyházfő volt, aki lemondott tisztségéről, ezzel a katolikus egyház kétezer éves történelmében először fordult elő, hogy egy elhunyt pápát a hivatalban lévő egyházfő búcsúztatta.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #gyász | #halál | #nyughely |