Tüntetők törtek be a kormányzat épületébe

Győr+ Pixabay
2022.12.05. 20:50

Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.

Az Igl nevű helyi televízió szerint a város polgármestere utasítást adott a tüntető tömeg feloszlatására. Mindezt azzal indokolta, hogy a tiltakozás túllépheti a törvényes kereteket és zavargássá fajulhat.

A kedélyek időközben lecsillapodtak, a kormányzati épületbe bejutott néhány tüntetőt pedig előállították, majd nem sokkal később szabadon engedték őket.

Az Eggur helyi hírportál szerint a mongol parlament rendkívüli – online formátumban – tartott ülésén felfüggesztette a rendkívüli állapot bevezetéséről szóló vitát tekintettel arra, hogy a tiltakozás lecsendesedett, a résztvevők pedig elhagyták a Szühebátor főteret.

Ulánbátorban már vasárnap is voltak tüntetések. Az akció résztvevői egy vámellenőrzés megkerülésével lefolytatott kínai szénexporttal kapcsolatos ügyben indított nyomozás menetével elégedetlenek. A tüntetők az ügyben gyanúsítottak névsorának közzétételét követelik, mivel úgy vélik, hogy azon magas rangú politikusok is lehetnek.

A kormány hétfőn a mongol kabinetfőnök vezetésével munkacsoportot hozott létre az elégedetlenkedőkkel folytatott párbeszédhez. A kormányzó Mongol Néppárt vezetője közölte, hogy jelenleg 15 tisztségviselővel szemben folyik vizsgálat.

Kapcsolódó témák: #kormányzat | #tüntetés |