Szlovákiában hétfőn lekapcsolják a közvilágítást

Győr+
2023.01.26. 19:42

Január 30-án, hétfő este sötétbe borul Szlovákia, az önkormányzatok ugyanis úgy döntöttek, fél órára lekapcsolják a közvilágítást - derül ki az infostart.hu tudósításából.

Az önkormányzatok ezzel az akcióval tiltakozásukat fejezik ki, ugyanis szerintük a kormány – ígéretei ellenére – nem tett lépéseket a magas energiaárak kompenzációja érdekében. „A kormány 600 millió eurót vett el az önkormányzatoktól, ráadásul dacára az ígéreteknek, semmi sem történik a magas energiaárak kompenzálása terén” – mondta Jozef Božik, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása alelnöke.

A magas energiaszámlák a pékségek, tésztagyártók és cukrászok számára is komoly kihívást okoznak, vannak akik négyszer, vagy akár tízszer magasabb számlákat kaptak az idén.

Milan Lapšanský, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének elnöke elmondta: „Ha nem oldják meg a kis- és középvállalkozások helyzetét, melyek közé a pékségek és a tésztagyártók is tartoznak, nemcsak a lakosság élelmiszer-ellátása kerül veszélybe, hanem rengeteg munkahely is az egyes régiókban.

Forrás: infostart.hu
Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #energiaválság | #Szlovákia |