Szijjártó Péter: újabb öt magyar állampolgárt sikerült kimenekíteni Izraelből

MTI Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
2023.10.11. 09:21

További öt magyar állampolgárt sikerült kijuttatni Izraelből, eközben pedig kétóránként tájékoztatnak mindenkit a helyzetről és az ország elhagyásának lehetőségeiről, aki jelentkezett konzuli védelemre - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a helyzet továbbra is rendkívül aggasztó Izraelben, még zajlanak a fegyveres műveletek, rendszeresen óvóhelyre kell menniük a tel-avivi nagykövetség dolgozóinak is.Természetesen 24 órás szolgálatot tartunk. Természetesen itt, Budapesten is megemelt konzuli létszámmal dolgozunk annak érdekében, hogy mindenkivel, aki konzuli védelemre regisztrált, folyamatosan tudjuk tartani a kapcsolatot, és segítséget tudjunk nyújtani” – jelentette ki.

“Mindazok a magyar állampolgárok, akik konzuli védelemre regisztráltak Izraelben, kétóránként kapnak tájékoztatást a nagykövetségtől az aktuális biztonsági helyzetről, a repülőtéri információkról és az egyéb határátkelési lehetőségekről” – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy hazugságot terjesztenek azok, akik arról beszélnek, hogy a nagykövetség nem tartja velük a kapcsolatot, ez pontos dokumentációval bizonyítható. “Értesültünk arról is, hogy azon turistacsoport egyes tagjai, akik a hét elején visszautasították a mentesítő járaton hazautazás lehetőségét, mondván, hogy még kirándulnak, most, hogy törölték a kereskedelmi járatukat, megpróbáltak alarmírozni egyes magyarországi médiumokat annak érdekében, hogy befeketítsék és hiteltelenítsék a konzul kollégák munkáját” – mondta.
   

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy már a járatok egy nagy részét üzemeltető török légitársaság is törölte a járatait, az izraeli El Al budapesti járatai pedig hol el tudnak jutni Tel-Avivig, hol már Larnacán leszállnak, és onnan visszafordulnak. Kiemelte: amennyiben egy-egy járat eljut Tel-Avivba, a repülőtéren tartózkodó konzulok a fennmaradó helyekre próbálják feltenni a magyar utasokat, előző nap így sikerült kijutnia az országból öt embernek.
    

A videó végén hozzátette: “Ha a helyzet az izraeli konfliktus kapcsán eszkalálódik, akkor az emberiség történetének egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófájával nézhetünk szembe az elkövetkezendő időszakban, ezt mindenképpen jó lenne elkerülni” – közölte.

A teljes videó itt megtekinthető:

Kapcsolódó témák: #háború | #Izrael | #kimenekítés | #nagykövetség |