Szétesik a schengeni rendszer? Egymás után állítják vissza a határellenőrzést az országok

Győr+ Fotó: Depositphotos
2023.10.20. 07:29

A schengeni egyezmény is áldozatul eshet az elmúlt hetek konfliktusainak. Egyre több európai ország jelenti be, hogy a migráció és a terrorveszély miatt visszaállítja a határellenőrzést a belső, schengeni határokon, többek közt Olaszország, Szlovénia és Ausztria is szigorít. A magyar autósok is érintettek, Szlovénia ugyanis ellenőrzést vezet be a magyar határon is.

Állandó jelleggel visszavezette a határellenőrzést Németország Csehországgal, Lengyelországgal és Svájccal közös határain. A döntést azzal indokolják, hogy meg kell állítani az illegális migrációt és az embercsempészetet.

Ausztria is úgy döntött, hogy erősíti a határvédelmét.

Szerdától határellenőrzést vezettek be a Csehországgal közös határszakaszukon. De ellenőrzések vannak az osztrák–szlovén, az osztrák–szlovák és az osztrák–magyar határátkelőknél is. Ausztria belügyminisztere hangsúlyozta: a nemzetközi együttműködés kell az embercsempész-maffiák és a terrorveszély visszaszorítására.

Az embercsempészek azonban gyorsan reagálnak az ilyen döntésekre, ha Németország meghozta azt a döntést, hogy újból visszavezeti a határellenőrzéseket, akkor számítani lehet arra, hogy elkerülő útvonalakon szállítják az embercsempészek a migránsokat, ezt szeretné Ausztria mostani döntésével kiküszöbölni.

Olaszország is a szigorúbb határellenőrzés mellett döntött.

Szombattól fokozottan ellenőriznek azért, hogy ezzel is csökkentsék a terrorveszélyt.

Szlovénia szombattól szigorít: a szlovén–horvát és a szlovén–magyar szakaszt figyelik majd kiemelten, legalább tíz napig. Közben zöldről sárgára emelték a terrorfenyegetés szintjét.

„Még a legnagyobb szkeptikusok számára is világos, hogy ez nem vicc, figyelembe véve, hogy mi történik Izraelben. Az onnan érkező bevándorlók első hullámában sok terrorista lesz” – mondta Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Párt elnöke.

Egyre több uniós ország félti a határait és a biztonságát. Ezért napról napra többen jelentik be, hogy visszaállítják a határellenőrzést. Több ország már október elején a migrációs nyomás miatt vezetett be ilyet, sokan ezt november elejéig meghosszabbították.

Az Origo arról számolt be: Brüsszel feláldozná a schengeni rendszert azért, hogy betelepítse a migránsokat. A Reuters elemzését idézik és azt írják: a brüsszeli terrortámadás ellenére is mentegetik a migrációs paktumot, a kötelező betelepítésbe ráadásul belekényszerítenék a közép-európai országokat, köztük Magyarországot is.

Forrás: hirado.hu
Fotó: Depositphotos