Hirdetés
Háború Ukrajnában

Százezer civil lehet Mariupolban, Zelenszkij is részt vesz a NATO-csúcson

Fotó: Ukrán Elnöki HIvatal
Győr+
2022.03.23. 06:50

Százezer civil él még Mariupolban, embertelen körülmények között, teljes blokádban. Se étel, se víz, se gyógyszer. Állandóak az ágyúzások és folyamatos a bombázás - mondta szerdai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij.

Hirdetés

Az ukrán elnök beszámolja szerint már több mint egy hete próbálnak stabil humanitárius folyosókat szervezni a mariupoliak számára, de szinte minden próbálkozásukat megzavarják az oroszok ágyúzással vagy közvetlen lövöldözéssel.

Az egyik humanitárius oszlopot egyszerűen elfoglalták a megszállók Manhush közelében. A kimenekítésben részt vevők és a buszsofőrök fogságba estek. Minden nehézség ellenére 7026 mariupolinak kedden sikerült elhagynia a várost – tette hozzá Zelenszkij.

Hirdetés

Botrányos béketárgyalásokról is szólt az elnök

“Nagyon nehéz, néha botrányos, de lépésről lépésre haladunk előre” – fogalmazott a folyamat kapcsán Zelenszkij. Egyúttal kiemelte, hogy a tárgyaló felek nap mint nap keményen dolgoznak.

Zelenszkij videókapcsolással vesz részt a rendkívüli NATO-csúcson

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül vesz részt a csütörtöki rendkívüli NATO-csúcstalálkozón – jelentette be az Unian hírügynökségnek Szerhij Nyikiforov elnöki szóvivő.

A nyugati szövetségesek, akik “jelentős mennyiségű alapvető katonai felszerelést” biztosítanak Ukrajnának, mérlegelni fogják, hogy mit tehetnek még “a támogatásuk megerősítése érdekében” – mondta egy NATO-tisztviselő. Hozzátette: Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt meghívták, hogy csütörtökön videokonferencián keresztül közvetlenül beszélhessen a NATO vezetőivel.

Csütörtökön Brüsszelben a NATO, valamint a G7-ek és az Európai Unió csúcstalálkozóján a nyugati szövetségesek, “új szankciókat fognak bejelenteni Oroszország ellen“, és megerősítik a már érvényben lévőket – jelentette be Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

A találkozóra pontosan négy héttel az Ukrajna elleni orosz agressziós háború kezdete után kerül sor. A csúcstalálkozón megvitatják Oroszország ukrajnai invázióját, a NATO-országok Ukrajnának nyújtott támogatását, valamint az Oroszországgal szembeni elrettentés és védelem további erősítését.

Szerdai videóüzenetében az ukrán elnök közölte, hogy további támogatást remél a G7-ek, a NATO és az EU e hétre tervezett  csúcstalálkozóitól. Elmondta: újabb szankciókat várt Oroszországgal szemben és további támogatást Ukrajnának.

Kapcsolódó témák: #háború | #menekült | #NATO | #Oroszország | #szankció | #Ukrajna |
likeold
a fb oldalunkat