MTI
2024.06.10. 00:02

Spanyolországban a konzervatív Néppárt kapta a legtöbb szavazatot – végeredmény

Spanyolországban a konzervatív Néppárt (PP) kapta a legtöbb szavazatot az európai parlamenti választásokon vasárnap a késő este közzétett hivatalos, nem végleges eredmények szerint.

A legnagyobb spanyol ellenzéki párt a voksok 99 százalékot meghaladó feldolgozottságánál 34,18 százalékos támogatottsággal 22 mandátumot nyert, kilenc képviselő hellyel növelve eddigi képviseletét.

Második lett a dél-európai országot kisebbségi koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) 30,19 százalékos szavazataránnyal, amely 20 mandátumot jelent számukra, eggyel kevesebbet, mint eddig.

A politikai palettán a PP-től jobbra elhelyezkedő Vox pártra a választók 9,62 százaléka voksolt, és ezzel 6 mandátumot szerzett, kettővel többet, mint amennyivel eddig rendelkeztek.

Spanyolország 61 képviselőt delegálhat az újonnan alakuló Európai Parlamentbe, a helyeken kilenc párt osztozhat.

A baloldali baszk nacionalista pártok alkotta Ahora Republicas, a több baloldali erőt tömörítő Sumar és a radikális jobboldali Se acabó la fiesta nevű párt egyaránt 3-3 mandátumot kapott a választóktól.

A baloldali Podemos kettő, a katalán függetlenségpárt Együtt Katalóniáért egy, a több különböző regionális párt által létrehozott Koalíció egy Szolidáris Európáért (CEUS) szintén egy képviselői helyet szerzett.

A jogosultak 49,20 százaléka, 17,4 millió szavazó vett részt a választáson, 11,5 százalékkal kevesebben, mint öt évvel ezelőtt.

A spanyolok az ország 1986-os európai uniós csatlakozása óta kilencedik alkalommal dönthettek az EP összetételéről.

A választások lebonyolításának költsége meghaladta a 198 millió eurót (77,4 milliárd forint).

Kapcsolódó témák: #európai parlament | #választás2024 |