Hirdetés
Háború Ukrajnában

Sértetlenek a rendszerek a zaporizzsjai erőműben, Csernobilban tíz napja dolgoznak

Fotó: Depositphotos
Győr+
2022.03.06. 12:25

Európa legnagyobb atomerőművében sértetlenek a biztonsági rendszerek - közölte az ukrán nukleáris szabályozó hatóság. Az atomerőmű péntek hajnalban került orosz irányítás alá, de a sugárzás továbbra is normális szinten maradt – írja a BBC.

Hirdetés

A hatóság azt is közölte az ENSZ-szel, hogy sikerült kapcsolatba lépni az erőmű személyzetével, és a hat reaktorból kettő már működött. Ukrajna másik három atomerőműve is biztonságosan működik – tette hozzá az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-hatósága, de a biztonság érdekében fontosnak tartják, hogy a személyzet eleget pihenjen, a műszakváltás pedig zavartalan legyen.

Tizedik napja ugyanazok dolgoznak a csernobili erőműben

Az AP és a CNN jelentése szerint Ukrajna arról tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget (IAEA), hogy a csernobili atomerőmű munkatársait teljes „pszichológiai és morális kimerültség” fenyegeti, mert gyakorlatilag túszként dolgoznak, mióta az orosz hadsereg elfoglalta a létesítményt.

Egy helyi önkormányzati vezető szerint az erőmű elfoglalásakor bent tartózkodó száz alkalmazott tizedik napja dolgozik szakadatlanul, naponta egyszer kapnak enni, és csak korlátozott ideig beszélhetnek a családjaikkal.

Az IAEA igazgatója, Rafael Mariano Grossi követelte, hogy a biztonságos üzemeltetés érdekében az oroszok engedélyezzék a műszakváltást. Figyelmeztetett:

A konfliktus által okozott bármilyen baleset nagyon komoly következményekkel járhat az emberekre és a környezetre nézve Ukrajnában és határain túl is.

Kapcsolódó témák: #atomerőmű | #háború | #Ukrajna |
Hirdetés