Repülőjáratokot törölhetnek, késésekre számíthatunk Európa-szerte

MTI Illusztráció: Pixabay
2023.08.28. 18:06

Járattörlésekre és késésekre figyelmeztetnek az Egyesült Királyság repülőterein, miután a brit országos légi irányítási szolgálat (NATS) műszaki meghibásodásra hivatkozva a légi forgalom korlátozásáról döntött hétfőn.

Műszaki meghibásodás miatt a forgalom korlátozása mellett döntöttünk a biztonság megőrzése érdekében. Mérnökeink azon dolgoznak, hogy megtalálják és kijavítsák a hibákat” – mondta a brit országos légi irányítási szolgálat (NATS) szóvivője a Reuters hírügynökségnek, hozzátéve, hogy az Egyesült Királyság légterét nem zárták le.

Az ír légiforgalmi irányító szolgáltató (AirNav Ireland) közlése szerint a probléma “jelentős késéseket okozott az Egyesült Királyság légterét használó, Európán átrepülő járatok esetében”.

Nyugat-Európa legforgalmasabb repülőtere, a Heathrow szóvivője elmondása szerint a NATS szolgálattal és más repülőterekkel együttműködve próbálják minimalizálni a korlátozás utasokra gyakorolt hatását.
Korábban a Loganair skót légitársaság közölte az Egyesült Királyság légiforgalmi irányító rendszerének hálózatszintű meghibásodását az X közösségi oldalon közzétett bejegyzésben. A dublini repülőtéren is hasonló problémák jelentkeztek, ezért a repülőtér hétfőn felszólította utasait, hogy indulás előtt ellenőrizzék járatuk állapotát.

Számos Spanyolországban, Portugáliában vagy Görögországban tartózkodó utas tette közzé közösségi oldalakon, amint felszállásra váró repülőgépekben várakoznak, vagy nem engedik ki őket a járatukhoz. Munkaszüneti nap révén augusztus 28-a rendkívül mozgalmas napnak számít Nagy-Britannia egyes részein.

Kapcsolódó témák: #késés | #légiforgalom | #repülő |