Putyin átmeneti fegyverszünetet kezdeményezett

MTI Fotó: Pixabay
2023.01.05. 18:15

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából - közölte csütörtökön a Kreml sajtószolgálata.

Hirdetés

Putyin közölte, hogy Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának felhívása nyomán döntött a karácsonyi tűzszünet elrendelése mellett. Az orosz ortodox egyházfő a fegyvernyugvásra és a karácsonyi tűzszünetre annak érdekében szólított fel, hogy a hívők részt vehessenek a templomokban megtartandó liturgián.

,,Figyelembe véve Kirill pátriárka felhívását, utasítom az Orosz Föderáció védelmi miniszterét, hogy hirdessen tűzszünetet a teljes ukrajnai frontvonalon 2023. január 6-án 12 órától 2023. január 7-én 24 óráig. Abból a tényből kifolyólag, hogy nagyszámú ortodox vallású állampolgár él az ellenséges övezetben, felszólítjuk az ukrán felet, hogy hirdessen tűzszünetet, és tegye lehetővé számukra, hogy szenteste és karácsony napján is részt vehessenek az istentiszteleteken” – fogalmazott Vlagyimir Putyin.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója elutasította Vlagyimir Putyin felszólítását, és nem hajlandó az ortodox karácsony idejére ideiglenes tűzszünetet kötni.

,,Ukrajna nem támad külföldi területeket, és nem öl civileket, csak a megszálló hadsereg tagjait pusztítja el a területén. Az Orosz Föderációnak el kell hagynia a megszállt területeket, csak ebben az esetben lehet szó ideiglenes fegyverszünetről” – jelentette ki Podoljak.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #háború | #harc | #Oroszország | #Ukrajna |