Moszkva felfüggeszti részvételét a hadászati fegyverzetcsökkentési megállapodásban

MTI
2023.02.21. 14:28

Oroszország felfüggeszti részvételét a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött orosz-amerikai Új START megállapodásban - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök kedden Moszkvában az orosz parlament két házához intézett üzenetében.

Mielőtt visszatérnének a START-szerződésről folytatott tárgyalásokhoz, tisztázni kell, hogyan mi módon veendő figyelembe Franciaország és Nagy-Britannia nukleáris arzenálja – közölte Putyin.

Az orosz elnök azt is elmondta: információja van róla, hogy az Egyesült Államok nukleáris fegyver valós tesztelésére készül. Közölte, hogy az orosz védelmi minisztériumnak és a Roszatomnak készen kell állniuk a nukleáris fegyvertesztre, ha ezt az amerikai fél elsőként megteszi.

A hírre szinte azonnal megszólalt az Egyesült Államok is: Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint “nagyon szerencsétlen és felelőtlen” döntés született Oroszország részéről.

Antony Blinken kedden Athénban újságíróknak azt mondta, az Egyesült Államok nagy körültekintéssel fogja figyelni, hogy Oroszország pontosan hogyan cselekszik majd.

“Természetesen azt is biztosítjuk, hogy az országunk és szövetségeseink biztonságát képesek legyünk garantálni” – tette hozzá.

Blinken kijelentette azt is, hogy Washington továbbra is kész bármikor tárgyalni Moszkvával a stratégiai fegyverek korlátozásáról, “függetlenül attól, hogy mi egyéb zajlik a világban vagy a kétoldalú kapcsolatokban”. Hozzátette: a világ azt várja el a két legnagyobb atomhatalomtól, hogy felelősen cselekedjen.

Kapcsolódó témák: #Egyesült Államok | #háború | #Oroszország |