Kell a környezetváltozás?

Másik börtönbe helyezik át a tömeggyilkos Breiviket

Fotó: MTI
MTI
2022.02.09. 06:13

Másik börtönbe helyezik át Anders Behring Breiviket, a neonáci norvég tömeggyilkost - ismertette skandináv állam büntetésvégrehajtási hatósága, a Kriminalomsorgen.

Breivik a Skienben található Telemark fegyintézetből a Ringerike településen működő börtönbe kerül, amely mindössze tíz kilométerre fekszik Utoya szigetétől, ahol a férfi 2011 július 22-én a baloldali Munkáspárt ifjúsági táborában hatvankilenc embert – többségükben fiatalokat – mészárolt le. Oslo kormányzati negyedében pedig gépkocsiba rejtett pokolgéppel nyolc embert gyilkolt meg.

Ringerike nagyjából 40 kilométerre északnyugatra található Oslótól a Tyrifjorden – Norvégia ötödik legnagyobb tava – partján. A norvég hatóságok a régóta fontolgatott áthelyezést főleg azzal indokolták, hogy Breivik 2013 óta magánzárkában van a magas biztonsági fokozatú Telemark fegyintézetben, így “környezetváltoztatásra” van szüksége.

A 42 éves Breivik a kiszabható legsúlyosabb – 21 évig tartó – börtönbüntetését tölti, amely korlátlanul meghosszabbítható, ha továbbra is veszélyt jelent a társadalomra. Az ítélet részét képezik ugyanakkor az is, hogy időnként át kell helyezni őt különböző fegyintézetekbe.

Az egyik norvég bíróság egyébként február elsején utasította el a tömeggyilkos feltételes szabadon bocsátási kérelmét. Breivik a meghallgatáson ismételten a fogva tartása körülményeire panaszkodott. Áthelyezése pontos dátumát biztonsági okokból nem tették közzé. Ugyanakkor hírügynökségek megjegyezték, hogy a ringerikei börtönben, amely szintén rendelkezik magas biztonsági fokozatú részleggel, Breivik hasonló körülményekkel lesz kénytelen szembesülni.

Kapcsolódó témák: #Breivik | #elítélt | #fogvatartott | #Norvégia |