Szívszorító: így mentettek ki a romok alól egy gyermeket a magyar mentőalakulatok – VIDEÓ!

Győr+ Szijjártó Péter Facebook oldala
2023.02.09. 06:40

Meghaladta csütörtök hajnalra a 15 ezret a hét eleji törökországi és szíriai földrengések halálos áldozatainak száma a helyi hatóságok összesítése szerint, a sérültekét pedig Törökországban már közel 63 ezerre, Szíriában pedig 5 ezernél többre teszik. A helyszínen magyar mentőalakulatok is segítenek a túlélők felkutatásában.

A török katasztrófavédelem (AFAD) csütörtök hajnali összesítése szerint az országban 12 391-en haltak meg a 7,8-as erősségű földrengés, illetve az azt követő utómozgások miatt. Ennél pusztítóbbnak csak az 1999-ben bekövetkezett földrengés bizonyult, amely 17 ezer emberéletet követelt. Szíriában 2992 holttestre bukkantak eddig. A hatóságok megerősítették azt is, hogy az anyagi kár szinte felmérhetetlen. Több település jóformán teljesen romokban hever, köztük Antakya (az ókori Antiochia) is.

A magyar csapatok szerda estig Törökországot és Szíriát sújtó földrengés törökországi helyszínein legalább 32 túlélőt találtak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai bejelentése szerint újabb két magyar mentőcsapat érkezett meg Törökországba, így számuk már hétre nőtt.

A Baptista Szeretetszolgálat a következő videót tette közzé közösségi oldalán:

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat pedig arról posztolt videót, ahogyan kimentenek egy másfél éves gyermeket: