Meglőtték Robert Fico szlovák kormányfőt

MTI Fotó: Robert Fico/Facebook
2024.05.15. 15:32

Lőfegyveres incidensben megsebesült szerdán Nyitrabányán (Handlova) Robert Fico szlovák kormányfő - erősítette meg a korábbi médiajelentéseket Libos Blaha parlamenti elnökhelyettes. A kormányfőt kórházba szállították. A feltételezett tettest őrizetbe vették.

Frissítés: (10:35)

A szerdán egy lőfegyveres merényletben életveszélyes sérüléseket szerzett Robert Fico miniszterelnök a szlovák liberális sajtó kormánypolitikusokkal szembeni hangulatkeltésére hivatkozva nem sokkal az áprilisban megtartott államfőválasztás után egy várható tragédiára figyelmeztetett – derült ki a kormányfő közösségi profilján közzétett bejegyzéséből, amelyet a szlovák sajtó is idézett.

“Az utcákon trágár módon szidják a kormánypolitikusokat, és én már azt várom, hogy ez a frusztráció, amelyet a Denník N, a Sme és az Aktuality gerjeszt, mikor torkollik valamelyik vezető kormánypolitikus meggyilkolásába. És ezzel most nem túlzok egy cseppet sem” – írta Robert Fico egy az államfőválasztás után közzétett Facebook bejegyzésében.

A szlovák miniszterelnök ezekkel a mondatokkal a szlovák sajtó államfőválasztást követően megjelent véleményáradatára utalt, amely a kormánykoalíció államfőjelöltjének, Peter Pellegrininek a győzelmét követte.

Arra, hogy a szlovák miniszterelnök ellen szerdán elkövetett merénylet összefüggésben lehetett az államfőválasztás eredményével, szerdán Sutaj Estok belügyminiszter is utalt, amikor bejelentette: politikai motivációjú merénylet történt, amelynek gyökerei az államfőválasztásig nyúlnak vissza.

A támadás feltételezett elkövetője – egy 71 éves férfi -, szerdán, miután a rendőrség letartóztatta, a TA3 hírtelevíziónak nyilatkozva a tette okait tudakoló kérdésre azt válaszolta: nem értett egyet a kormány politikájával, majd ezt kifejtve a kormány több olyan döntését említette, amelyeket hangsúlyosan negatív színben tárgyalt a progresszív pozsonyi sajtó.

A szlovák kormányhivatal sajtóosztálya csütörtökön közölte: a miniszterelnök ellen szerdán Nyitrabányán (Handlová) elkövetett merénylet miatt délelőtt rendkívüli ülést tart Pozsonyban a Biztonsági Tanács (BRSR). A szlovák belügyminiszter pedig már szerdán bejelentette: fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek majd be a merénylettel összefüggésben.

Frissítés: (05.16., 10:11)

Stabil, de továbbra is nagyon súlyos Robert Fico szlovák kormányfő állapota a műtét után – jelentette be Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes a besztercebányai kórházban csütörtökön.

Frissítés (23:25)

Tomáš Taraba, az SNS által jelölt környezetvédelmi miniszter azt közölte a BBC-vel, hogy a miniszterelnök már túl van az életveszélyen. Elmondta, az egyik lövedék a gyomrát érte, emiatt kellett minél előbb megoperálni. Az Aktuality meg nem nevezett, de megbízható forrásra hivatkozva közölte, hogy Robert Fico túl van a műtéten, és az állapota stabil. Ugyanezt közölte a Denník N is, hozzátéve, hogy Fico eszméleténél van – közölte a parameter.sk.

Hivatalosan ezeket az információkat azonban egyelőre nem erősítették meg.

Frissítés (22:15)

Véget ért Robert Fico 3 óra 40 percig tartó műtétje a besztercebányai kórházban, ahol a szlovák kormányfő 24 órás mélyaltatására tettek javaslatot az orvosok. Robert Fico állapota továbbra is rendkívül súlyos, nincs még túl az életveszélyen. Nagyon sok múlik azon, mennyire erős a szervezete – számolt be a legfrissebb fejleményekről az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója szerda este tíz óra után.

A szlovák belügyminiszter eközben megerősítette: az elkövetőnek politikai indítékai voltak, és már közvetlenül a szlovák elnökválasztás után elkezdte tervezni a merényletet, amely a demokrácia elleni támadás volt.

Frissítés (20:16)

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak Robert Fico állapotáról szerdán este a besztercebányai kórháznál, ahol Robert Ficót három és fél órája műtik. Az M1 aktuális csatorna helyszínről bejelentkező tudósítója szerint itt az hangzott el, hogy a szlovák kormányfő továbbra is a műtőben van, az állapota válságos, az orvosok minden percben az életéért küzdenek. Mindenkit arra kértek, hogy imádkozzon a kormányfő felépüléséért.

Frissítés (19:25)

Frissítés (18:56)

Vlagyimir Putyin: nem lehet mentség a szörnyű bűncselekményre: Szörnyű bűncselekménynek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök  a szlovák kormányfő elleni merényletet, amelyre nem lehet mentség – olvasható a Kreml honlapján szerdán közzétett, Zuzana Caputová szlovák államfőhöz intézett táviratban (MTI).

Frissítés (18:35)

Megerősítik a szlovák parlament és a képviselők védelmét. Az intézkedés visszavonásáig beszüntetik a pozsonyi törvényhozás épületének látogathatóságát, a parlament munkáját pedig május 21-ig berekesztik – írja az MTI.

Frissítés (18:15)

Hírzárlatot rendeltek el a besztercebányai kórházban, ahová a meglőtt szlovák kormányfőt a merényletet követően szállították. Az M1 aktuális csatorna tudósítása szerint az intenzív osztályon dolgozóktól a mobiltelefonjaikat is elvették, hogy semmilyen információ ne szivárogjon ki Robert Fico állapotáról.

Frissítés (17:30)
Az aktuality.sk híradása szerint a kormányfőt két lövés érte a karján, egy pedig a hasán, amely miatt jelenleg is műtik.

Frissítés (17:20)
Nyilvánosságra hozták a merénylő kilétét. A gyanúsított egy 71 éves lévai férfi, akit azonnal elfogtak. Az indítéka egyelőre ismeretlen, a nyomozást a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Szövetség folytatja.

Fico merénylő elfogás / aktuality.sk Facebook
Elfogták a merénylőt, miután többször rálőtt Robert Ficora (fotó: aktuality.sk Facebook-oldala)

Frissítés (17:15)
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is reagált az eseményekre.

Frissítés (17:00)
Az európai pártok vezetői és politikusai sorra fejezik ki együttérzésüket és kívánnak mielőbbi felépülést a szlovák államfőnek. Kivétel nélkül mindegyikük kiemeli, hogy a politikai álláspontokkal való egyet nem értés elítélendő formája az erőszak.

Frissítés (16:50)
A Magyar Szövetség politikusa, Forró Krisztián közösségi oldalára posztolt bejegyzésében a kormány erőszakos politikáját teszi felelőssé a merénylet kapcsán. Forró szerint az erőszak újabb erőszakot szül.

További kérdésként merül fel az is, hogy történhetett meg biztonsági intézkedések ellenére is. A kormányülésen jelen volt a Szlovák Titkosszolgálatot vezető Pavol Gašpar is, emiatt az incidenst kínosnak is titulálták.

Frissítés (15:55)
A kormányfő hivatalos Facebook-oldalán erősítették meg, hogy Fico-t mentőhelikopterrel szállították kórházba, ahol életveszélyes sérülésekkel kezelik. A bejegyzés szerint a következő néhány óra kulcsfontosságú lesz a jelenleg kritikus állapotban lévő politikus számára. Minden másodperc számított, így a pozsonyi helyett a besztercebányai kórházba szállították, ahol azonnal életmentő műtétet hajtottak végre.

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán reagált a merénylet hírére. Mint írja, imádkozik Robert Fico mihamarabbi felépüléséért.

Az eset a Pozsonytól mintegy 150 kilométerrel északkeletre fekvő város kultúrháza előtt történt. Fico előtte kihelyezett kormányülést tartott ott, és támogatóival találkozott. A rendőrség körbezárta a helyszínt.

Blaha a TASR hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az eset idején a pozsonyi parlament éppen ülésezett, és azt felfüggesztették a hír hallatán.

A Denník N hírportál helyszíni tudósítója nem látta a lövéseket – három-négy lövés volt -, csak a hangjukat hallotta, majd azt látta, amint a testőrök felemelik Ficót a földről, autóba helyezik, majd elviszik – írta az Új Szó magyar nyelvű hírportál.

A Plus7Dní híroldal információi szerint Ficót a mellkasán és hasán érték a lövések.

A lövés utáni pillanatokról készült felvételt megtekintheti itt (18+):

Kapcsolódó témák: #merénylet | #Robert Fico | #Szlovákia |