Letartóztatták annak a mexikói szénbányának a tulajdonosát, ahol korábban meghalt 10 ember

MTI Illusztráció: Depositphotos
2023.05.26. 13:30

Kilenc hónappal a tíz halálos áldozatot követelő, tavaly augusztusi észak-mexikói bányabaleset után a mexikói ügyészség letartóztatta a szénbánya többségi tulajdonosát. A balesetben elhunytak holttestét azóta sem sikerült a felszínre hozni.

A hatóságok május 18-án tartóztatták le Luis Garcíát a Mexikóban lévő Nuevo León államban, miután az általa nagyságrendi részben birtokolt szénbányát elárasztotta a víz, ami 10 ember életébe került. A mexikói El Pinabete szénbányában történt tragédia ügyében korábban már őrizetbe vették Cristian Solís igazgatót, akit azzal vádolnak, hogy illegálisan működtette a bányát.

A mexikói munkaügyi minisztérium szerint a tavaly januárban megnyitott bányában korábban nem volt probléma a biztonsággal. A szerencsétlenség tavaly augusztusban történt, amikor a bánya három kútja megtelt vízzel, ettől a vágat egyik belső fala beomlott, és elárasztotta a bányajáratot, ahol több tízméteres mélységben bányászok tartózkodtak. Öten még időben ki tudtak menekülni, tízen azonban lent rekedtek, a náluk lévő oxigén palackok vélhetőleg nem sokáig bírták. A járatba beáramló vizet napokon át próbálták kiszivattyúzni. A próbálkozás sikertelen volt, a bányászokat nem tudták megmenteni.

A mélységben rekedt fejtési munkát végző bányászok holttestét azóta sem sikerült a felszínre hozni.

Nem ez volt az első bányakatasztrófa Coahuila állam történelmében. Az egyik legsúlyosabb szerencsétlenség is ott történt 2006-ban, amikor egy sújtólégrobbanásban 65-en vesztették életüket, és csak két holttestet sikerült a felszínre hozni.

Forrás: MTI

Kapcsolódó témák: #baleset | #letartóztatás | #MTI | #szénbánya |