Legalább 61-en meghaltak a pakisztáni öngyilkos merényletben

MTI Pixabay
2023.01.30. 20:32

Öngyilkos merényletet követtek el hétfőn az északnyugat-pakisztáni Pesavar egyik mecsetjében, a támadásban legkevesebb 61 ember meghalt, a sebesültek számát 150-re teszik - közölték a helyi hatóságok.

Idzaz Hán pesavari rendőrkapitány a Reuters hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy sok sebesült állapota válságos. A mecsetben nagyjából négyszáz hívő imádkozott éppen, köztük több rendőr a közeli rendőrőrsről, amikor a támadó működésbe hozta a testére erősített robbanómellényt. A detonáció következtében az épület egy része beomlott, emiatt különösen nagy a sérültek száma.

Muhammad Aszin Hán, a Lady Reading kórház szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy eddig hatvanegy holttestet találtak, és hatvan sebesültet szállítottak be a kórházba. Sok sebesültet a város más kórházaiban ápolnak.

A merénylet napján érkezett volna pakisztáni látogatásra Mohammed bin Zajed Al Nahjan, az Egyesült Arab Emírségek elnöke, aki az utolsó pillanatban – hivatalos indoklás szerint a heves eső miatt – lemondta a látogatást, kedden pedig a Nemzetközi Valutaalap küldöttségét várják Iszlámábádba, hogy a válságos fizetési mérleghiánnyal küzdő országnak nyújtandó hitelről kezdjenek tárgyalásokat.

Sebhaz Sarif pakisztáni kormányfő elítélte a támadást, és véradásra szólította fel az embereket. Kijelentette: semmi köze az iszlámhoz annak, aki ima közben vesz célba muszlim hívőket. New Yorkban António Guterres ENSZ-főtitkár a szóvivője útján tudatta, hogy határozottan elítéli az öngyilkos merényletet. “Rendívül alávaló dolog, hogy imahelyen kövessenek el ilyen támadást” – idézte a főtitkár szavait Stéphane Dujarric.

Pesavarban, az Afganisztánnal határos Haibar-Pahtúnhva tartomány székhelyén fegyveres csoportok, köztük a pakisztáni tálibok (Tehrik-i-Talibán Pakisztán, TTP) rendszeresen követnek el támadásokat. A hétfői merénylet elkövetőjeként egyelőre nem jelentkezett senki. 2022 márciusában az Iszlám Állam terrorszervezet helyi csoportja jelentkezett egy pesavari síita mecsetben történt, 64 halálos áldozatot követelő öngyilkos merénylet elkövetőjeként.

Kapcsolódó témák: #öngyilkos merénylet | #Pakisztán |