MTI
2020.10.21. 11:53

Közel félmillió újszülött halt meg tavaly

A légszennyezés miatt 476 ezer újszülött halt meg tavaly, főképpen Indiában és Fekete-Afrikában - derült ki egy szerdán nyilvánosságra hozott tanulmányból, amely szerint az áldozatok háromnegyede a főzésnél használt tüzelőanyag füstje miatt vesztette életét.

Az adatok a 2020-as State of Global Air (SOGA) jelentésben szerepelnek, és két amerikai intézet – a Health Effects Institute és az Institute for Health Metrics and Evaluation – gyűjtötte őket össze. A dokumentum szerint több mint 116 ezer csecsemő életének első hónapjaiban halt meg a légszennyezés miatt Indiában, további 236 ezer pedig Afrikában.

A tanulmány szerzői úgy vélekedtek, összefüggés van aközött, hogy az anyák a terhesség alatt szennyezett levegőjű térben élnek és aközött, hogy a csecsemők kisebb súllyal vagy koraszülötten jönnek a világra. Erre a kockázatra egyre több bizonyíték utal.

Dan Greenbaum, a Health Effects Institute elnöke szerint bár lassan és folyamatosan csökken a háztartások függése a rossz minőségű tüzelőanyagoktól, a használatukból eredő légszennyezés továbbra is kulcsfontosságú tényező e kisgyermekek halálában. Hozzátette, különösen a dél-ázsiai és a fekete-afrikai újszülöttek sorsa aggasztó.

A tanulmány kiemelte, hogy a légszennyezés világszerte 6,7 millió ember halálát okozta 2019-ben, ez a negyedik vezető halálok a világban. A szerzők megjegyezték, hogy a halálesetekre befolyással volt az új koronavírus-járvány, akárcsak a gazdasági és társadalmi problémák. A jelentésben arra is figyelmeztettek, a járványhelyzetben számos országban a társadalmi aktivitás visszaesése miatt – évek óta először – tapasztalható, hogy tiszta és csillagos az égbolt, ez a jelenség azonban rövid életű lehet.