Kínai megfigyelő léggömböt észleltek az Egyesült Államok fölött

MTI | Illusztráció: Májer Csaba József
2023.02.03. 17:15

Február 3-án megfigyelő léggömböt észlelt az amerikai légtérben az Egyesült Államok légvédelme. A Pentagon csütörtöki bejelentése szerint a léggömböt több magas rangú politikus, kínai kémléggömbnek minősítette.

A léggömb a kereskedelmi repülőgépek repülési zónája felett halad és nem jelent katonai vagy fizikai fenyegetést az emberekre – jelentette ki Patryck Ryder, a Pentagon szóvivője. Hozzátette, hogy az utóbbi években észleltek már hasonlót és lépéseket tettek annak érdekében, hogy a léggömb ne juthasson “érzékeny információkhoz”.

Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke szerint Kína “arcátlanul semmibe veszi az amerikai szuverenitást”.

A megfigyelő léggömb észlelése után a légvédelem a többi között F-22-es vadászrepülőgépeket is mozgósított, a hadsereg azonban eltanácsolt a lelövésétől attól félve, hogy a széthulló eszközből a földre zuhanó roncsok sérüléseket és károkat okoznának – tette hozzá a Pentagon egyik magas rangú tisztségviselője.A ballont a légtérbe lépése óta katonai repülőgépek kísérik, a bejelentés idején Montana állam fölött repült. Steve Daines, Montana állam republikánus szenátora a Lloyd Austin védelmi miniszterhez intézett levelében aggasztónak nevezte, hogy a léggömb Montana légterébe jutott, tekintve, hogy az államban lévő légi támaszponton interkontinentális rakétákat is tárolnak – írta az MTI.

Craig Singleton Kína-szakértő rámutatott arra, hogy a hidegháború alatt a Egyesült Államok és a Szovjetunió gyakran vetett be ilyen jellegű, alacsony költségvetésű hírszerzési eszköznek tartott ballonokat. Mindeközben a kanadai védelmi minisztérium bejelentette, újabb ballont észlelt a légterében, és “megfigyelés alatt tartja”.

A kínaiak hamarosan hivatalos magyarázattal álltak elő:

Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb, amely azért tévedt ilyen messze a tervezett útvonalától, mert korlátozottan irányítható, és az erős szél elfújta – közölte a kínai külügyminisztérium pénteken.

Kapcsolódó témák: #kémléggömb | #Kína | #usa |