Halálos áldozata is van a portugál fővárost sújtó áradásoknak

MTI Győr+ Archívum
2022.12.08. 20:06

Halálos áldozata is van a portugál fővárost sújtó árvíznek - közölte csütörtökön a portugál katasztrófavédelem vezetője.

André Fernandes sajtótájékoztatóján kifejtette: a Lisszabon térségében csütörtökre virradóra lezúdult óriási mennyiségű eső a főváros több negyedében is kisebb árvizeket eredményezett, amelyek következtében jelentős kár érte a parkoló autókat, de több fővárosi vasúti pályaudvart, alagutat és utcát is le kellett zárniuk.

A halálos áldozat egy 55 éves férfi, aki egy pincében tartózkodott, és nem volt már ideje kimenekülni a behatoló víz elől. Az áradások miatt 27 embert ideiglenesen ki kellett költöztetni, a károk felmérése folyamatban van. Azokon a helyeken, ahol lehetséges, megkezdődött az utcák megtisztítása a lerakódott iszaptól.

A portugál fővárosban jövőre kezdődhet meg a szélsőséges időjárási események során lehulló csapadék elvezetésére szolgáló, föld alatti csővezetékek kiépítése.

Carlos Moedas lisszaboni polgármester szerint a mostani heves áradások “jól mutatják a globális éghajlatváltozás okozta problémákat és veszélyeket”, és a polgári védelem a következő napokban is fenntartja a kiemelt készültséget.

Ugyanakkor a kormány óvatosságra intette a portugál főváros lakosságát, mert csütörtök estétől viharos erejű szél várható Lisszabon környékén.

“Mindenkit felelős viselkedésre kérek. Nagyon fontos, hogy tiszteletben tartsuk a hatóságok ajánlásait – hangsúlyozta José Luís Carneiro portugál belügyminiszter.

Kapcsolódó témák: #esőzés | #időjárás |