Hirdetés
Gyász

Erzsébet királynő halála után életbe lép a London Bridge művelet

Fotó: MTI/EPA
Győr+
2022.09.09. 08:04

Összefoglaljuk, hogy pontosan mi várható a királynő halála után.

Hirdetés

II. Erzsébet királynőtől a halála esetére kidolgozott, London Bridge művelet nevű protokoll alapján várhatóan tíz nap múlva vesznek végső búcsút egykori angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyban, ott, ahol néhai édesapja és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

II. Erzsébet királynőtől a halála esetére kidolgozott, London Bridge művelet nevű protokoll alapján várhatóan a következő napokban erre számíthatunk:

Az első gyásznap

A tíznapos gyászidőszak első napján kikiáltják Károlyt az új uralkodónak, amit hivatalosan is kihirdetnek.
A parlamenti képviselők a miniszterelnök vezetésével tiszteletüket teszik az alsóházban, majd audienciát tartanak Károly királynál.

A második gyásznap

Az uralkodó holttestét a Buckingham-palota tróntermébe szállítják, ahol négy gárdista őrzi a koporsót. Mivel a királynő nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyban hunyt el, ezért a királyi vonatot Aberdeenshire-be küldik, amin Londonba szállítják a koporsót. Amennyiben ez valamilyen oknál fogva nem lehetséges, úgy a koporsót repülővel szállítják Londonba az aberdeeni repülőtérről.

A harmadik gyásznap

Károly király körutat tesz Nagy-Britanniában. Elsőként a parlamentben tesz látogatást, ahol a brit miniszterelnök, majd a képviselők is részvétet nyilvánítanak. Károly ezután Edinburgh-ba látogat, ahol gyászszertartással tisztelegnek az elhunyt királynő előtt a Szent Giles-székesegyházban.

A negyedik gyásznap

Károly király Észak-Írországba utazik, ahol fogadja a további részvétnyilvánításokat, majd részt vesz a belfasti Szent Anna-székesegyházban tartott istentiszteleten. Londonban elpróbálják az elhunyt királynő koporsójának átszállítását a Westminsteri apátságba.

Az ötödik gyásznap

Az elhunyt királynőt átszállítják a Westminsteri apátságba. A koporsót az apátság közepén ravatalozzák fel, egy megemlékezés kíséretében.

A hatodik gyásznaptól a kilencedik gyásznapig. Elsőként a család, majd mindenki, aki részvétet óhajt nyilvánítani, leróhatja tiszteletét a néhai uralkodó előtt. A részvétnyilvánításra három napon keresztül, a nap 23 órájában lehetőséget biztosítanak. E három napon folytatódik Károly király körútja. Meglátogatja a walesi parlamentet, majd részt vesz a cardiffi Llandaff-székesegyházban tartandó megemlékezésen.

A tizedik gyásznap

A II. Erzsébet halálát követő tizedik nap a nemzet gyásznapja. Az állami temetést a ravatalozás helyszínén, a Westminsteri apátságban tartják, II. Erzsébetet férje, Fülöp herceg mellett helyezik örök nyugalomra a windsori Szent György-kápolnában. Délben országszerte két perces néma csenddel tisztelegnek az elhunyt királynő előtt.

II. Erzsébet királynő hetven évig ült az Egyesült Királyság trónján

II. Erzsébet királynő 1926. április 21-én született York hercegének és hercegnéjének, a későbbi VI. György brit királynak és Erzsébet királynénak elsőszülött gyermekeként. 1947. november 20-án kötött házasságot Fülöppel, akivel 73 évig éltek házasságban, az edinburgh-i herceg tavalyi haláláig. 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára. Ő volt az évezredes angol-brit monarchia első olyan uralkodója, aki 70 esztendőt töltött a trónon, és így megélte platinajubileumát. Az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már 2015. szeptember 9-én megdöntötte. A rekordot addig a napig üknagymamája, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal.

Korábban írtuk:

Forrás: hiradó.hu

Kapcsolódó témák: #gyász | #II. Erzsébet |
Hirdetés