Erdőtüzek: egyre nagyobb bajban Görögország

MTI Illusztráció: depositphotos.com
2023.07.24. 15:47

Görögország háborúban áll az országszerte pusztító erdőtüzekkel és további három nehéz nap vár rá - jelentette ki hétfőn Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök az athéni parlamentben.

Ugyancsak hétfőn a hatóságok az ország összesen 64 régiójában oltják a tüzeket. Egyiptom, Románia és Törökország is tűzoltókat küldött a térségbe.

A görög tűzoltóság szóvivője azt mondta, a folyamatos heves szelek vélhetően tovább szítják a tüzeket. A meteorológiai intézet bejelentette, hogy csütörtöktől lehűlés kezdődik, és a szezonban szokásos 35 fok körülire csökken a hőmérséklet, azonban szerdán még  akár 46 Celsius-fokra is lehet számítani.

Mindeközben Korfu és Ródosz szigetén a hét végén már több mint 32 ezer embert telepítettek ki, az utóbbi szigeten már hetedik napja égnek a tüzek. A görög közszolgálati média azt közölte, a hatóságoknak sikerült evakuálni az ott élőket és a nyaralókat is, a lángok elleni küzdelemben tűzoltóhelikopterek is részt vesznek.

A hatóságok a szárazföld példátlanul nagy részét, Közép- és Dél-Görögország teljes keleti részét, valamint Évia és Ródosz szigetét, valamint a délnyugati országrész nagy területeit vasárnap a tűzveszélyesség 5., legmagasabb fokozatba sorolták. Görögország egy további részét a 4-es kategóriába sorolták, azaz nagyon magas kockázatúnak tartják a helyzetet.

Kapcsolódó témák: #erdőtűz | #Görögország |