Krasznogorszki merénylet

Előzetes letartóztatásba vettek egy kilencedik gyanúsítottat

MTI Illusztráció: Pixabay
2024.03.29. 20:55

Előzetes letartóztatásba helyezett egy kilencedik gyanúsítottat is a március 22-i krasznogorszki Crocus City Hall koncertteremben elkövetett, több mint 140 emberéletet követelő merénylet ügyében egy moszkvai kerületi bíróság.

A Baszmannij kerületi bíróság közleményben jelentette be, hogy az oroszországi terrorellenes törvény alapján vádat emeltek a tadzsikisztáni születésű Nazrimad Lutfulloj ellen. A bíróság eleget tett a nyomozók azon indítványának, hogy a férfi május 22-ig előzetes letartóztatásban maradjon.

A hatóságok pontosan nem közölték, mivel vádolják, de a terrorizmus vádja alapján életfogytiglani elzárásra ítélhetik.

Mihail Murasko egészségügy-miniszter pénteken jelentette be, hogy a támadás újabb sérültje hunyt el, így az áldozatok száma 144-re emelkedett. Számos sérültet továbbra is kórházban ápolnak.

A Moszkva közelében elkövetett merénylet a legsúlyosabb Oroszországban az elmúlt húsz évben, és a legvéresebb azon európai terrorcselekmények közül, amelynek elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára.

A terrorszervezet pénteken megerősítette, hogy négy tagját – akiket a merénylet elkövetőinek nevezett – őrizetbe vették.

A dzsihadista szervezet nyilatkozata ellenére az orosz hatóságok kitartanak amellett, hogy Ukrajnának köze volt a merénylethez.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) csütörtökön a Telegram-csatornáján közölte, bizonyítékot talált a nyomozás arra vonatkozóan, hogy kapcsolat állt fenn a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadást végrehajtó terroristák és az ukrán nacionalisták között. Az SZK szerint a támadás végrehajtói jelentős pénzösszeget és kriptovalutát kaptak Ukrajnából a terrortámadás előkészítésére.

Ukrajna határozottan tagadja, hogy köze lenne a merénylethez.

Korábban írtuk:
Kapcsolódó témák: #Oroszország | #terrorizmus | #terrortámadás |