Életet mentettek a magyar katonák Bosznia-Hercegovinában

MTI Illusztráció: depositphotos
2024.04.06. 13:13

Turisták életét mentették meg magyar katonák Bosznia-Hercegovinában - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szombaton az MTI-vel. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Facebok-oldalán gratulált a mentésben és az ellátásban részt vevő katonáknak és katonaorvosoknak.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.
A missziót 2024-ben magyar parancsnok, Sticz László vezérőrnagy vezeti, a Magyar Honvédség adja a helikopteres és légimentési képességet is – írták.
A vezérőrnagy döntése értelmében az EUFOR egyik helikoptere magyar pilótákkal, valamint holland és olasz katonákkal a fedélzeten, hőkamerákkal felszerelve indult az eltűntek felkutatására.
“A légi mentés sikeres volt, egy hegycsúcson megtalálták a turistákat. A Magyar Honvédség EUFOR misszióba biztosított, légi egészségügyi evakuációra (MEDEVAC-ra) felszerelt és berendezett H145M helikoptere, magyar személyzettel a helyszínre repült, és a kiemelést követően a szarajevói táborba szállították őket” – írta a HM.
Az EUFOR Egészségügyi Központjában szolgálatot teljesítő magyar szakemberek folytatták a sérült civilek ellátását, akiket ezt követően egy szarajevói kórházba szállítottak.
“A mentőakció sikerét az EUFOR speciális képességei – köztük a holland és olasz éjszakai felderítés, a magyar hajózó és egészségügyi csoport, valamint az Egészségügyi Központ magyar személyzete – összehangolt és professzionális szolgálata adta” – zárul a közlemény.

Kapcsolódó témák: #honvédség | #Magyar Honvédség |