Elefántok, gnúk és zebrák százai pusztultak el Kenyában

MTI Fotó: MTI/Balázs Attila
2022.11.04. 20:03

Elefántok, gnúk, zebrák és más vadállatok százai pusztultak el Kenyában a tartós szárazság miatt az utóbbi hónapokban - közölte pénteken Peninah Malonza turisztikai miniszter Nairobiban.

Hirdetés

Mint mondta, a februártól októberig tartó időszakban 205 elefánt, 512 gnú, 381 zebra, 51 bivaly, 49 Grévy-zebra és 12 zsiráf pusztult el élelem, illetve vízhiány miatt, de további kilenc faj is komoly veszélynek van kitéve.

Egymás után négy esős időszak maradt el Kenyában, emiatt az ország 47 körzetének csaknem felét négy évtizede nem tapasztalt aszály sújtja. Folyók és kutak száradtak ki, legelők és szántóföldek aszályosodtak el. Másfél millió szarvasmarha pusztult el, a több mint ötvenmillió lakosú országban legalább négymillió ember éhezik.

Malonza felhívta a figyelmet arra, hogy a szárazságot egyre jobban megsínylik a vadon élő állatok, amelyek többsége az országot kedvelt turisztikai céllá tévő természetvédelmi rezervátumokban él, különösen az Amboseli, Tsavo és Laikipia-Samburu régiókban. A nagyobb mértékben veszélyeztett állatokról a kormány szénakészletekkel és egyéb ellátmánnyal gondoskodik.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #állatvilág | #elefánt | #gnú | #zebra |