Csehország visszaállítja a cseh-szlovák határ ellenőrzését

MTI Illusztráció: depositphotos.com
2023.10.03. 11:53

Ezzel egy időben Lengyelország is ideiglenes ellenőrzést vezet be a szlovák határon.

Csehország szerdától visszaállítja a cseh-szlovák határ ellenőrzését az illegális  migránsok számának emelkedése miatt – jelentette be Petr Fiala kormányfő az X közösségi hálón kedden délelőtt.

Vít Rakusan belügyminiszter ugyancsak az X-en azt közölte, hogy az ellenőrzések véletlenszerűek lesznek a határ egész hosszában.

Csehország ezt a lépését egyeztette Lengyelországgal, amely éjféltől hasonló intézkedéseket foganatosít a lengyel-szlovák határon – mutatott rá a miniszterelnök.

Ezzel gyakorlatilag egy időben Varsóban bejelentették, Lengyelország ideiglenes ellenőrzést vezet be a növekvő migrációs nyomás miatt Szlovákiával közös határán, ahol kedd éjféltől nyolc közúti, három vasúti és tizenegy gyalogos átkelőre korlátozzák a határforgalmat – jelentette be a belügyminiszter keddi varsói sajtókonferenciáján.

Mariusz Kaminski a schengeni kódexre hivatkozva elmondta: az intézkedést egyelőre tíz napra vezetik be, de legfeljebb két hónapig meghosszabbítható.

A döntésről a schengeni előírásokkal összhangban értesítették a szlovák, a német, az osztrák, a cseh belügyi tárcát, valamint az Európai Bizottságot is – mondta el Kaminski.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #határellenőrzés | #Szlovákia |