Brüsszeli terrortámadás miatt félbeszakadt a belga-svéd Eb-selejtező

MTI Fotó: Sylvain Plazy / MTI
2023.10.17. 06:20

Terrortámadás miatt a szünetben félbeszakadt a kontinensviadalra már biztosan kijutott belga válogatott és vendége, a svéd csapat mérkőzése a jövő évi, németországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezősorozatának hétfői játéknapján.

A brüsszeli találkozó előtt a stadiontól nagyjából öt kilométerre egy fegyveres elkövető megölt két svéd állampolgárt, akik belga sajtóértesülések szerint futballszurkolók voltak. A találkozó 1-1-es állásnál, a szünetben a svéd válogatott kérésére félbeszakadt, a belgák elfogadták a döntést.

A svédek az osztrákok délutáni sikere miatt az egyenesági kijutásról már biztosan lemaradtak.

A helyi sajtóban amatőr felvételek jelentek meg, amelyeken egy narancssárga ruhákba öltözött, elektromos rollerral érkezett férfit lehet látni, ahogy több lövést is lead egy állomás közelében puskájából. A támadás közben egyes hírek szerint az elkövető azt kiabálta, hogy Allahu akbar.

Alexander De Croo belga miniszterelnök az X közösségi portálon őszinte részvétét fejezte ki a svéd miniszterelnöknek és megerősítette, hogy az áldozatok svéd állampolgárok. Bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy közös céljuk a terrorizmus elleni harc.

A belgiumi válságközpont tájékoztatása szerint Brüsszelben a legmagasabb – négyes szintre – emelték a terrorkészültséget. Az Albániában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök szerint Brüsszelt iszlamista terrortámadás érte.

Az interneten megjelent egy videófelvétel is az állítólagos elkövetőtől. „Nevem Abdesalem Al Guilani és Allah harcosa vagyok. Az Iszlám Államtól (dzsihadista szervezet) vagyok. Szeretjük, akik szeretnek minket, és gyűlöljük, akik gyűlölnek minket. A vallásunkért élünk és azért is halunk meg. Alhamdullilah. Testvéretek a muszlimok nevében állt bosszút. Három svédet öltem meg eddig. Alhamdullilah. Igen, három svédet – hangoztatta a férfi a felvételen.

Annelies Verlinden belügyminiszter bejelentett, hogy hajtóvadászatot indítottak az elkövető kézre kerítése érdekében.

Több európai országban is fokozott készenlétben vannak a hatóságok az izraeli események miatt. Ugyanakkor a belga fővárosban az utóbbi időben nemzetközi kábítószerkereskedelemhez köthető több erőszakcselekmény is történt.

Kapcsolódó témák: #Brüsszel | #labdarúgás | #terrortámadás |