Világpolitika

Az utolsó amerikai katona is elhagyta Afganisztánt

Fotó: Ben Shread/via Reuters
MTI
2021.08.31. 07:35

Az Afganisztánt uraló tálib lázadók történelmi pillanatként értékelték hétfőn, hogy az utolsó amerikai katona is elhagyta az országot, örömünnepet ültek e felett - jelentették hírügynökségek Kabulból.

“Ismét történelmet írunk: ma este véget ért Afganisztán húsz éve tartó megszállása az Egyesült Államok és a NATO által, megérte harcolni és áldozatokat hozni érte” – írta a Twitteren Anasz Hakkáni, a tálibok javait igazgató Hakkáni-hálózat egyik magas rangú tagja.

Zabiullah Mudzsahid, a tálibok első számú szóvivője azt közölte, hogy az ország elnyerte “teljes függetlenségét”, az utolsó amerikai katonák pontban hétfő éjfélkor elhagyták a kabuli repülőteret.

Matthieu Aikins, a The New York Times afganisztáni tudósítója azt írta a közösségi médián: “Az égen már nem látni repülőgépet, a tálibok pedig örömükben a levegőbe lövöldöznek.” Ugyanerről számoltak be az AFP hírügynökség tudósítói is. A lövöldözés még kedd hajnalban is tartott beszámolójuk szerint.

 Tálib vezetők az elit Badr egység kíséretében végigvonultak a kifutópályán, így jelezve győzelmüket.

A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid azt mondta: az amerikaiak veresége minden megszállónak jó lecke. Egyúttal hangsúlyozta: Kabul biztonságos lesz, és az embereknek nem kell aggódniuk.

A kabuli nemzetközi repülőtér hatalmas mentőakció színhelye volt azóta, hogy a tálibok elfoglalták az afgán fővárost augusztus 15-én. A múlt héten az Iszlám Állam nevű terrorszervezet pokolgépes robbantásaiban csaknem kétszázan vesztették életüket a légikikötőben, hétfőn pedig a terroristák rakétákkal vették célba a létesítményt.

Az utolsó amerikai gépek felszállásával húsz év után hivatalosan véget ért az Egyesült Államok leghosszabb háborúja, amiben közel kétezer amerikai katona halt meg, és amire összesen 2000 milliárd dollárt költöttek el. A háború a terrorellenes hadjárat részeként indult, a 2001-ben történt szeptember 11-ei terrortámadások után.

A Pentagon által Twitteren közzétett képen látható Chris Donahue tábornok volt az utolsó katona, aki az utolsó gépre felszállt.

Kapcsolódó témák: #Afganisztán | #ázsia | #háború |