Hirdetés
Orosz-ukrán háború

Az oroszok szerint az ukránok vegyi fegyvert vetnek be, Amerika reagált

Fotó: NextaTV/Twitter
MTI
2022.03.10. 07:46

A TASZSZ hírügynökség szerint az orosz védelmi minisztérium közölte: szerda éjjelre az „ukrán nacionalisták” 80 tonnányi ammóniumot helyeztek el a kelet-ukrajnai Harkivtól Északnyugatra található Zolocsivben. A Fehér Ház cáfolta az ukrajnai tömegpusztító fegyverekről szóló orosz állításokat.

Hirdetés

Igor Konasenkov, a minisztérium szóvivője azt mondta: az ukránok szerinte ezt vegyi fegyverként akarják bevetni, utána pedig az oroszokra akarják hárítani a felelősséget. “Azok a helyiek, akik elmenekültek Zolocsevből, azt mondták: a nacionalisták arra készítették fel őket, hogy mit tegyenek egy vegyi támadás esetén. Ez pedig azt bizonyítja, hogy az ukrán nacionalisták egy olyan provokációra készülnek, amelynek részeként mérgező anyagokat vetnek be, majd utána Oroszországra hárítják a felelősséget a vegyi fegyverek használata miatt” – mondta a szóvivő.

Amerika reagált

A Fehér Ház szerdán cáfolta azokat az orosz állításokat, amelyek szerint Ukrajna nukleáris vagy biológiai fegyvereket fejleszt, “képtelenségnek” és “nyilvánvaló trükknek” nevezve azokat, amelyekkel a jövőbeni orosz agressziót próbálják igazolni.

Hirdetés

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője kijelentette: “Tudomásul vettük Oroszország hamis állításait az állítólagos amerikai biológiai fegyverlaboratóriumokról és vegyi fegyverek ukrajnai fejlesztéséről. Láttuk, hogy kínai tisztviselők is megismétlik ezeket az összeesküvés-elméleteket”. Hozzátette: “Ez képtelenség. Ez az a fajta dezinformációs művelet, amelyet az oroszoktól az évek során többször is láttunk Ukrajnában és más országokban, és amelyet megcáfoltak, egyben példa azokra a hamis ürügyekre, amelyekre már felhívtuk korábban a figyelmet, hogy az oroszok ilyet állítanak majd”.
  
Psaki úgy folytatta, hogy ez “Oroszország nyilvánvaló trükkje, amellyel megpróbálja igazolni az Ukrajna elleni további előre megfontolt, provokálatlan és indokolatlan támadását”.

Az orosz védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy Ukrajnában biológiai laboratóriumok hálózata működik az amerikai védelmi minisztérium megbízásából. A több mint 30 biológiai laboratóriumból álló ukrajnai hálózat egyebek között mikrobák patogén tulajdonságainak felerősítésén dolgozott. Igor Konsenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője vasárnap azt mondta, hogy a katonai célú biológiai programot a Pentagon finanszírozta. A tábornok a bakteriológiai (biológiai) és toxinfegyverek tilalmáról szóló ENSZ-egyezmény megsértésével vádolta meg Ukrajnát és az Egyesült Államokat.

Az elmúlt években Moszkva többször is azzal vádolta meg Washingtont, hogy volt szovjetköztársaságok területén ismeretlen rendeltetésű biológiai laboratóriumokat üzemeltet.

Kapcsolódó témák: #Amerika | #háború | #Oroszország | #Ukrajna |
likeold
a fb oldalunkat