Járványhelyzet

Ausztria visszatér a maszkhoz

Fotó: Ács Tamás
Zombai-Kovács Ákos
2021.09.08. 14:49

Ismét kötelező lesz az FFP2-es maszk az oltatlanoknak, de ezt ajánlják a beoltottaknak is Ausztriában. A nem oltottakra vonatkozóan hozott intézkedési tervet az osztrák kormány, az új szabályrendszert szeptember 15-től kell majd alkalmazni. Erről Sebastian Kurz kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter számoltak be szerdai, bécsi sajtótájékoztatójukon.

Az ORF.at összefoglalója szerint szeptember 15-től lépésről lépésre vezetik be az intézkedéseket, attól függően, hogyan alakulnak a fertőzési számok.

„A növekvő számú fertőzésekre az oltás a megfelelő válasz, nem pedig a bezárás” – mondta Sebastian Kurz kancellár a következő hónapokra vonatkozó Covid-intézkedések bemutatásakor.

Az oltatlanoknak FFP2-es maszkot kell hordaniuk a kiskereskedelemben és mindenhol, ahol korábban kötelező volt a száj- és orr védelme. Ha növekszik az intenzív osztályok leterheltsége, akkor az úgynevezett „2-G szabályt” kell alkalmazni, vagyis az éjszakai szórakozó- és vendéglátóhelyekre, illetve a rendezvényekre csak beoltott és igazoltan védett vendégek mehetnek. Ezen kívül bejelentették, hogy a jövőben a kórházak intenzív osztályainak leterheltsége lesz az egyik fő központi mutató, a különböző korlátozások bevezetésénél.

Korábban a kancellár az ORF hétfő esti, Sommergesprache című műsorában azt mondta, Ausztriában nem lesz általános lezárás, mert szerinte az oltottaknak véget ért a járvány. Kedden pedig az osztrák, a szlovák és a cseh kormányfő közösen jelentették be, biztosan nem lesz olyan határzár a három állam határán, mint 2020 márciusában volt. A politikusok szerint ugyanis a határok újbóli lezárása, jelentős gazdasági károkkal járna.   

Kapcsolódó témák: #covid-19 | #Járványhelyzet | #oltás |