Háború Ukrajnában

A vitatott Kuril-szigeteken gyakorlatoztak orosz csapatok

Illusztráció: depositphotos.com
MTI
2022.03.26. 08:03

A műveletre napokkal azután került sor, hogy Moszkva az ukrajnai háború nyomán hozott japán szankciók miatt megszakította a béketárgyalásokat Tokióval.

A hadgyakorlatra több mint háromezer katona részvételével került sor, és több száz katonai felszerelést próbáltak ki – írta az Interfax orosz hírügynökség a hadseregre hivatkozva. Az orosz fél nem közölte, hol került sor a hadgyakorlatra, de a japán média szerint azon a területen, amelyet a Szovjetunió a második világháború végén szerzett meg Japántól, s amelyre Tokió még mindig igényt tart.

A Kuril-szigetek 1300 kilométer hosszan terül el a japán Hokkaidótól az orosz Kamcsatka félszigetig. A szigetcsoport a második világháború óta Oroszországhoz tartozik, de Japán igényt formál a négy legdélebbi szigetre, Kunasirra, Iturupra, Sikotanra és a Habomai szigetcsoportra, amelyeket Északi Területeknek nevez. A területi vita miatt még mindig nem született meg a világháborút lezáró békeegyezmény a két ország között.

A Kreml hétfőn közölte, hogy nem folytatja a béketárgyalásokat Japánnal, miután az nyíltan barátságtalan álláspontot képvisel Oroszországgal szemben.

Moszkva jelezte: leállítja a japán állampolgárok vízummentes beutazását a Kuril-szigetekre és kilép a Japánnal a szigetek déli vonulatán kialakítandó közös gazdasági tevékenységről folytatott párbeszédből is. Oroszország emellett blokkolja Japán partneri státusát a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködésben folytatott ágazati párbeszédben. Az orosz külügyminisztérium Tokiót tette felelőssé a kialakult helyzetért.

Japán több szankciócsomagot is bevezetett Oroszországgal szemben az ukrajnai háború miatt. Az exportkorlátozások mintegy 300 fajta áru és technológia szállítását tiltják, közöttük a félvezetőkét, valamint a tengeri és repülésbiztonsági, a távközlési berendezéseket, a katonai rendeltetésű termékekét, beleértve a fegyvereket, a szoftvereket és az olajfinomító berendezéseket.

A korlátozások 49 orosz vállalatra és szervezetre érvényesek. A japán kormány ezenkívül személyes szankciókat vetett ki az orosz vezetők, köztük Vlagyimir Putyin elnök, valamint orosz üzletemberek ellen. Az orosz döntést Kisida Fumio japán miniszterelnök kedden megalapozatlannak és elfogadhatatlannak nevezte.

Kapcsolódó témák: #háború Ukrajnában | #japán | #Oroszország |