A világ első digitális művészeti múzeuma készül Milánóban

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2021.08.06. 16:38

Az innovatív kulturális intézményt a Porta Venezia negyedben hozzák létre, a tervek szerint 2026-ra készül el – közölte pénteken Giuseppe Sala, Milánó polgármestere.

A digitális tartalmak készítésének és bemutatásának szentelt intézmény stratégiai szerepet fog játszani a kortárs kulturális szcénában, amely egyre inkább digitalizálódik, globalizálódik. “Nem a műalkotások digitális reprodukciójáról van szó. A múzeum a közvetlenül digitális formátumú műalkotások létrehozásában közreműködik. Nagyon hiszek ebben a projektben” – fejtette ki Sala.

Az új intézmény a Spazio Oberdan kulturális központban 2020 novemberében felavatott MEET digitális központtal áll majd kapcsolatban.

Az állam mintegy hatmillió eurót (2,1 milliárd forintot) különített el a múzeum létrehozására.

Az olasz kulturális minisztérium már kiírta a pályázatot a múzeumigazgatói poszt betöltésére. Dario Franceschini kulturális miniszter bejelentette, hogy négy új múzeum és régészeti park vezetői posztjára írtak ki nemzetközi pályázatot: ezek a digitális művészeti múzeum mellett a sienai Nemzeti Képtár, a Rómától északra lévő Cerveteri és Tarquinia etruszk nekropoliszai és a dél-olasz Molise régióban lévő Sepino régészeti parkja.

Forrás: MTI

Kapcsolódó témák: #Kultúra | #múzeum | #Olaszország |