Orosz-ukrán háború

A Pentagon szerint nem járható Lengyelország javaslata

Illusztráció: Pixabay
MTI
2022.03.09. 06:42

A Pentagon kedden elutasítani látszott Lengyelország javaslatát, hogy MiG-29-es típusú vadászrepülőgépeit az Egyesült Államok rendelkezésére bocsássa egy németországi bázison, válaszul Ukrajna vadászgépekre vonatkozó kérésére, mondván, hogy az "nem járható".

Hirdetés

John Kirby, a Pentagon szóvivője közleményében úgy fogalmazott, hogy az a kilátás, hogy a vadászgépek egy németországi amerikai és NATO-bázisról indulva “olyan légtérbe repülnének, amely Oroszországgal Ukrajna miatt vitatott légtérben van, komoly aggodalmakat vet fel az egész NATO-szövetség számára”.

“Folytatjuk a konzultációt Lengyelországgal és más NATO-szövetségeseinkkel erről a kérdésről és az ezzel járó nehéz logisztikai kihívásokról, de nem hisszük, hogy Lengyelország javaslata tartható” – mondta Kirby.

Korábban Varsó közölte, készen áll arra, hogy áthelyezze az összes MiG-29-es típusú vadászgépeit a németországi Ramsteinben működő NATO-bázisra, és az Egyesült Államok rendelkezésére bocsássa őket – derült ki Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter által jegyzett keddi közleményből. A lengyel külügyi tárca honlapján elérhető dokumentum szerint a döntést a lengyel államfő és a kormány közötti konzultáció előzte meg. Varsó egyúttal azt kéri az Egyesült Államoktól, hogy az átadandó vadászgépekhez hasonló képességű repülőket szállítsanak Lengyelországnak. Lengyelország kész azonnal egyeztetni e gépek beszerzésének feltételeiről – írták.

A lengyel kormány a közlemény szerint arra szólít fel más, MiG-29-es vadászrepülőgéppel rendelkező NATO-tagállamokat, hogy hozzá hasonló módon járjon el.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #háború | #Lengyelország | #NATO | #Ukrajna |