A jobbközép ellenzéki vezető nyerte meg az új-zélandi parlamenti választást

MTI Illusztráció: depositphotos.com
2023.10.14. 13:05

Christopher Luxon jobbközép ellenzéki vezető nyerte meg a 2023-as új-zélandi parlamenti választást. Chris Hipkins munkáspárti miniszterelnök helyi idő szerint szombat este felhívta a Nemzeti Párt (NZNP) vezetőjét, hogy elismerje vereségét.

Chris Luxon máris bejelentette, hogy jobboldali-liberális ACT párttal közösen alakít kormányt, együttesen várhatóan 65 mandátumuk lesz a 120 fős parlamentben.

A még nem végleges eredmények szerint a választópolgárok mintegy 40 százaléka szavazott a Nemzeti Pártra, a kormányzó Munkáspárt súlyos vereséget szenvedett a voksok 25 százalékával, ami csak a fele a legutóbbi választásokon elért eredménynek.

Chris Luxon volt üzletember 2020-ban lett parlamenti képviselő, majd 2021 novemberében a Nemzeti Párt élére állt. Chris Luxon legfontosabb választási kampányígérete között szerepelt a közepes jövedelműek adóterheinek csökkentése és a bűnözés elleni küzdelem.

Új-Zélandon januárban váratlanul lemondott a kormányt öt és fél évig irányító Jacinda Ardern, aki az előző választást elsöprő sikerrel nyerte meg, de népszerűsége alábbhagyott, mivel az emberek belefáradtak a koronavírusjárvány miatti korlátozásokba, és az infláció felpörgése kihatott az emberek mindennapjaira.

Távozásával a kormányfői posztot a 45 éves Chris Hipkins vette át, aki korábban oktatási miniszter volt, és ő vezette a koronavírus-járvány elleni védekezést.

Korábban írtuk:

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #szavazás | #Új-Zéland |