Hirdetés

Milyen lesz a jövő háza?

Illusztráció: depositphotos.com
J. Kovács Andrea
2022.09.12. 13:35

A II. Győri Klíma Expót több vállalkozás is magáénak érzi, támogatásra érdemesnek találja. Ilyen a Leier Hungária Kft. is, melynek ügyvezetőjével, Komlós Andorral beszélgettünk.

Hirdetés

Az építőanyagok közül mi számít környezetbarátnak? Mit válasszon, aki környezettudatosan szeretne belevágni a munkába?

Mindenképpen természetes alapanyagú építőanyagokat. Ide tartozik a tégla, ami tulajdonképpen égetett agyag, valamint a betontermékek, hiszen gyártáskor természetes alapanyagot használunk fel.

Mi például új technológiánkkal becsövezett beton panelelemeket készítünk, melyekben hőszivattyú által előállított vizet lehet átáramoltatni. Értelemszerűen nyáron hideg, télen meleg vizet, így kitűnően lehet hűteni és fűteni, ezáltal a kész házban nagyon kellemes klíma alakul ki.

Környezetbarát a kőzetgyapot hőszigetelés is. Ezekkel ellentétben a kőolajszármazékokból készülő anyagok, a műanyagok – például a polisztirol – nem számítanak környezetbarátnak, mert nem bomlanak le. Ugyanakkor szétválogatva újrahasznosíthatók.

Nyakunkon az energia-, illetve a nyersanyagválság. Mi tanácsol a most építkezőknek?

Építsenek kéményt a házukra! Ennek ára a családi ház összes költségéhez képest elenyésző. Ugyanakkor nagyon értékes, hiszen erre a későbbiekben lehet kötni cserépkályhát, vaskályhát vagy kandallót. Célszerű kettőt építeni, így az egyiken keresztül üzemelhet a gázfűtés, míg a másikra szilárd tüzelésű fűtőberendezést érdemes rákötni. Így, ha nincs gáz, vagy nagyon drága, akkor fával még mindig lehet meleget csinálni.

Ön szerint milyen lesz a jövő háza?

Olyan, amelyik az összes energiaszükségletét saját maga állítja elő. Jelenlegi tudásunk szerint ez most a napelem–hőszivattyú kombinációja. Egy átlagos családi ház esetében ez kb. 25-30 napelemet jelent.

Miért fontos önöknek a Klíma Expo?

Úgy gondoljuk, hogy aki építkezik, az a következő száz évre hoz döntést. Azért fejlesztjük állandóan az építőanyag-gyártásunkat, hogy minél környezetkímélőbben lehessen építeni. Legújabb fejlesztéseinket, a klímafalat és a klímafödémet szeretnénk bemutatni a standunkon.

Hirdetés