Állatkerti magazin

Tapírcsalád, elefántok és zsiráfok a legújabb Kifutón túlban!

Fotó: Marcali Gábor
Németh Boglárka
2022.09.07. 07:30

Kedden este debütált a Kifutón túl legújabb adása. A Győr Plusz állatkerti magazinműsora már negyedszerre szolgál érdekes kulisszatitkokkal a nézők számára.

A negyedik adásban a kedves patás-család kalandjaiba is elkalauzoljuk az érdeklődőket. A tapírok: Mogyoró, Tökmag és Mazsola nagyon barátságosak, nem csak társlakóikkal a lámákkal, de gondozójukkal, Telek Gergővel is. Számukra a nap mindig egy kis kényeztetéssel kezdődik, Gergő bemegy hozzájuk, alaposan megsimogatja és megvakargatja őket. Ilyenkor a tapírok hanyatt dobják magukat és folyamatosan kuncsorognak a simogatásért. A kényeztető masszázs után következik az etetés, a friss lucernán kívül a szénát is nagyon szeretik, de gondozójuk almával és egyéb gyümölcsökkel is gyakran kedveskedik nekik. Telek Gergő másfél éve része a Győri Állatkertnek, korábban profi kosárlabdázó volt, de egy sérülés miatt sportkarrierje véget ért, így más hivatást keresett. Mindig is nagyon szerette a természetet, melynek szerves részei az állatok, így nem is volt kérdés, hol szeretne dolgozni. A fiatalember szereti megfigyelni például a Dél-Amerika kifutóban tanyázó tapírokat is, imád az állatokkal foglalkozni, számára ennél szebb foglalkozás nem is létezik.

Az állatkertben már több, mint 10 éve megrendezik augusztus 26-án az Állatkertek Éjszakáját. Az országos program keretében a Xantus János Állatkert is készül meglepetésekkel a látogatók számára. Ekkor a kulisszák mögé is beleshetnek az állatbarátok. A negyedik adásban arról is megtudhattak sok mindent, milyen összehangolt munkára van szükség és mennyi munkaerőre, hogy egy ilyen nap összeálljon. A Zoo táborosok készítették a ragadozók, azaz a tigrisek, oroszlánok és a vadkutyák látványetetéséhez szükséges papír állatokat. Ezeket ehető ételfestékkel dekorálták, az állatpark munkatársai pedig ezekbe rejtették a finom falatokat. A látogatók ámulva figyelték, hogyan cserkészték be a papír ételládákat a ragadozók. A bejáratnál pedig „nemszeretem” állatokat is lehetett simogatni, ezek közé tartozott a csótány vagy a kígyó. Ezek mellett zajlott a Zoo Show, továbbá az elefántházba is bemerészkedhettek a legbátrabbak.

Az elefántokat említve meg kell jegyezni, hogy előkelő helyet foglaltak el a Kifutón túl mostani részében. Augusztus 12-e volt az Elefántok Világnapja, ennek kapcsán stábunk az óriás emlősök kifutójába is bemehetett. Ekkor szintén a táborlakók helyezték el számukra a finomságokat, de több tréning, dagonya és fürdetés is volt. A négy elefántbika egy éve az állatkert lakója, mindegyikük egy külön egyéniség, ezt az állatpark igazgatója, dr. Andréka György is kiemelte a műsorban. A direktor arról is beszélt, hogy Afrikában az alapítványuknak nem csak az orrszarvúak terén van tennivalójuk, hanem elefánt téren is. A legfőbb probléma, hogy a nemzeti park területén kevés a víz, ezért az elefántok vándorolnak és gyakran az emberlakta falvakba is betörnek. Az állatkert munkatársainak feladatai közé tartozik például az, hogy megtanítsák az ott élőknek, továbbá eszközöket adjanak nekik arra, hogy tudják megvédeni magukat, valamint hogyan tudják távol tartani az elefántokat a lakott területektől. A Kifutón túlban több állatot is megmutattunk már, de arra eddig nem derült fény, hogy a közvélemény kutatások alapján ki az állatpark legnépszerűbb állata. Idén már 10. éve a zsiráfok a befutók. Ennek több oka is lehet, de gondozójuk Schwarz Andrea szerint az egyértelmű válasz, hogy hozzájuk tudnak az egyik legközelebb kerülni az állatkertbe érkezők, hiszen etethetik őket, a zsiráfok pedig hosszú nyakukat lenyújtva várják tőlük a Zoo csemegét, vagy a friss lombokat. Fokke, Solongo és Jasper, a három zsiráfbika békésen élnek együtt, napjuk többsége a lassú falatozással és a kecses járkálással, nézelődéssel telik. Fokke elrontotta nemrégiben a hasát, így azt is láthatták hogyan kezelik, milyen orvosságot kap, továbbá, hogy milyen is a zsiráfdiéta. A hosszúnyakú és hosszúnyelvű állatok gondozójuk szerint nagyon szerethetőek. Schwarz Andrea különösen kedveli, hogy szót fogadnak neki, jönnek utána. Szerinte igazán bájos teremtésekről van szó.

Galéria: Marcali Gábor

Kapcsolódó témák: #Kifutón túl | #Xantus János Állatkert |