Orrszarvú vérvétel és pingvinséta a Kifutón túl-ban

Fotó: Győr+TV
Németh Boglárka
2022.07.12. 20:31

Kifutón túl címmel június 7-én kedden indult a Győr+ Televízió legújabb magazinműsora. A második, azaz a júliusi részt pedig július 12-én kedden, 19:25-kor láthatták.

A második adásban elsőként a Zoo Tábort mutattuk be részletesen. A kikapcsolódási lehetőség évek óta hatalmas népszerűségnek örvend, hetente átlagban ötven gyermek tölti a nyarat reggel 8-tól délután 4 óráig az állatkertben. A gyermekek mindennapjai a kifutók takarításával kezdődnek, hiszen a tábori lét célja, hogy ne csak az állatokat lássák közelről a gyermekek, hanem az állatkerti munka minden részét is, annak nehézségeivel együtt.

Persze azért a mókából és a kalandokból sincs hiány a táborban, a gyermekek például a jaguárok tanyáján a kiengedés előtt kereshetnek karmokat, szőrt, bajszot és fogat is, amelyekért pontokat szerezhetnek saját maguk és a csapatuk számára is. Napközben játszhatnak Frigával és Hellával, akik nem mellesleg patkányok, ezen túl pedig a tábor közösségi helyének sztárjai. Szívesen csücsülnek a nyakukban, de a kicsik az emberi kézhez szokott nyulat is sétáltathatják, emellett tansétákon vesznek részt, melyek alkalmával tanulhatnak is az állatokról.

A játék sem marad el, továbbá kisebb csoportokban részt vesznek az állatkert Zoo Show-in is, melyek végén az ő fejük felett is csak néhány centivel repül el Harris, a héja. A tábor főszervezője a mindig türelmes, mosolygós és vagány Wenczel Flóra, akinek nagy álma volt, hogy egyszerre dolgozhasson gyermekekkel és állatokkal. Flóra igyekszik a gyermekeknek minél többet átadni az állatkert ritmusából, persze mindezt érdekesen és játékosan, na meg, ami a legfontosabb lelkesen. A gyermekek többsége élménybeszámolót is tartott és mindegyikük jövőre is szívesen jön majd táborozni az állatparkba.

Stábunk a Kifutón túl második részének rögzítésével sok időt töltött az állatkertben, egyik reggel Baán Laurával, a pingvinek gondozójával kezdtük a napot. A vitaminokat a fagyasztott pingvinekben helyezte el a frissen eljegyzett dolgozó, aki ezt követően tálalta is a finom falatokat a pápaszemes madaraknak. A pingvinek többsége már megismeri, van olyan is, aki üdvözli őt. A lakoma után pedig az alakformáló úszás sem maradhat el. Délben lépnek elsőként reflektorfénybe a pingvinek, ekkor tartják ugyanis az ún. pingvinsétát. Ennek lényege, hogy egy elzárt részen masíroznak a pingvinek, mindezt a látogatók közelében, így néhány jutalom falatban is részesülnek. Nagy Norbert tartja a Pingvinsétát, ahogy a többi állatkerti bemutatót is. Szerinte a programok lényege a szórakozáson felül az, hogy részletesebben is bemutassanak egy-egy állatot a látogatóknak és plusz információkat nyújtsanak. Mindezt azért, hogy az állatkerti élményen felül, hasznos tudnivalókat is magukkal vigyenek a kirándulás során.

A nagytestű állatok közül ezúttal az orrszarvúak kerültek a magazinműsor középpontjába, egészen pontosan Mana, Dayo és Wanda. Schwarz Andrea foglalkozik velük, aki nem csak friss lombokat és banánt ad nekik, de a nap elején ki is engedi őket a kifutójukba. Az orrszarvúak Wanda nevű hölgye elég makacs, azonban ezúttal muszáj volt engednie, hála a rendszeres tréningnek, nem kellett sokáig győzködni, saját maga ment be a szorítóba, ahol lábát egy dobogóra helyezte. Dr. Bagó Bálint, az állatkert állatorvosa először langyos vízzel megtörölte a lábát, ez azt segítette, hogy könnyebben eltalálja a vénát, amelyből vért vett. A vért ezután egy centrifugába rakta, majd a progeszteron szintet vizsgálták. Az orrszarvúak Wanda és Dayo az állatkert nagy reménységei, a vezetőség szeretné, ha a keskeny szájú orrszarvúak fajtamentéséhez azzal is hozzá tudnának járulni, hogy Győrben kis orrszarvú születik.

A Xantus János Állatkert vezetősége májusban 10 napot töltött Afrika keleti részén, mivel az állatpark alapítványa támogatja a Nemzeti Parkban dolgozó hivatásos vadőrök szakképzéseit, eszközöket biztosít nekik, ami lehetővé teszi számukra a magasabb színvonalú, biztonságosabb munkavégzést. A másik projekt pedig az, hogy az ott élő lakosság és a keskenyszájú orrszarvúak közötti szimbiózist elősegítsék, így oktatják a helyi fiatalokat arra, hogy tudnak békében, egymás életét nem zavarva együtt élni. Erről a témáról azonban az illetékesek sokkal többet tudnak és meséltek is a Kifutón túl második részében, amely visszanézhető a Győr+ Televízió Youtube csatornáján.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka