Tombol a nyár a kiskertekben

Nagykutasi Viktor, kertész-szakíró Illusztráció: depositphotos.com
2023.07.03. 11:36

A szeszélyes tavaszt, a csapadékos időt egy meleg és száraz idő váltotta fel. Kevés a csapadék, nagy a forróság és még az UV sugárzás is nagyon magas, ez nem csak minket visel meg, hanem a növényeink fejlődésére is rányomja a bélyegét.

Most a díszkertben a legfontosabb munka az öntözés, a víz és az abban oldott tápanyagok kijuttatása a növényeink számára. A legjobb a kora reggeli órákban elvégezni a locsolást, mert ekkor még a talaj, a környezet is hűvösebb, sőt lehet, hogy harmat is van. Ez azért előnyös, mert ilyenkor a növényeink sokkal jobban felveszik és hasznosítják a tápláló vizet. Reggelente még a hideg kútvíz sem „árt” annyira a növényeinknek.

Ha kicsi a kertünk és van elég eszközünk: hordó, műanyag tartály, a legjobb, ha a már állott vízzel végezzük a locsolást. Ha sok a dézsás, cserepes, vagy éppen balkonládás növényünk, azok is meghálálják az állott vízzel való locsolást. Főleg akkor, ha este is kell őket locsolnunk, vagy éppen nekünk akkor van időnk a locsolást elvégezni. Gondoljunk bele, egy barna virágláda, amit egész nap tűz a nap, akár 50-60 °C-ra is felmelegszik, és mi ezt egy átlagos kútvízzel, ami 7–10 °C-os, de a csapvíz is 10–15 °C, milyen hősokkot okoz a növénynek.

Edényben nevelt növényeinknél fontos, hogy csak akkor locsoljuk, amikor a talaj felszíne már az ujjunk tapintására száraz. Az sem jó, ha cserepes vagy dézsás növényeink alatt található alátéteket folyamatosan vízzel töltjük fel, mert így már az előbb említett felmelegített edény a vizet is felmelegíti, és ettől a növényeink gyökérzete sérül vagy elhal. Ha egy-egy cserepes növényünk kiszáradt, azaz lekókadt, maximum 1-2 órára állítsuk vízfürdőbe, mert így a növényünk és a talaj is felveszi a vizet. Virágzó növényeinknél minden 3–4. locsolást egészítsünk ki tápoldatos öntözéssel, betartva a gyártó által előírt hígítási arányokat.

A locsolás mellett is van tennivaló a díszkertben. A kertek királynői, a rózsák, már ontják virágaikat, sőt már az első szálak elvirágoztak, így azokat távolítsuk el. Legjobb, ha az első 5-ös levélnél tesszük, mert így gyorsan hozzák a másodvirágaikat. Futórózsáknál elegendő az elvirágzott fejeket eltávolítani. Ha műtrágyát használunk a fejlődésük megerősítéséhez, azt még a hónap végéig kijuttathatjuk.

Ha magasra növő vagy támasztékra szoruló virágaink vannak, akkor rendszeresen ellenőrizzük a támasztékot, illetve a kötözőanyagok feszességét. Az utóbbi idők egyre hevesebb időjárása miatt érdemes a könnyen korhadó, rongálódó fatámasztékokat fémre cserélni.

Itt van a lombhullató sövények nyírásának is az ideje. Nyírás előtt érdemes ellenőrizni, hogy nincs-e lakott madárfészek a növényben. Ha van, várjunk a nyírással a madarak kirepüléséig. A nyírást éles szerszámokkal végezzük, és lehetőleg ne a legnagyobb forróságban. A frissen telepített sövényeknél a kilógó vagy nagy hajtásokat csak vágjuk vissza.

Ha a szobanövényeinket kivinnénk a kertbe, balkonra, azt soha ne napos időben tegyük, hanem borús időben, mert akár a lombozat teljes leégését is okozhatja az erős napsugárzás.

Szobanövényeink tőosztását vagy épp törzsének feldarabolását gyökereztetéshez most érdemes elvégezni, és a 25-30 cm-es darabokat vízben meggyökereztetni.

A kerti tavak, csobogók vize a nagy melegben nagyon párolog, így folyamatosan gondoskodnunk kell az utánpótlásról. Az aranyhalak kedvenc csemegéje a szúnyoglárva, úgyhogy ne féljünk attól, hogy a tavunk szúnyogkeltető lesz. Figyeljünk rá, hogy a melegbe sokkal könnyebb túletetni a halainkat, és ennek következménye, hogy a káros folyamatok, mint az algásodás, amit aztán nagyon nehéz lesz megállítani, ezt inkább előzzük meg. A tó takarítását ne ezekben a meleg napokban végezzük, mert a vízinövények nagyon hamar megéghetnek, el is pusztulhatnak.

Nagykutasi Viktor a Győr+ Reggeliben is hasznos tanácsokkal látta el a hallgatókat:

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #Kertbarát | #kertészkedés |