Szobanövényeink átültetése

Nagykutasi Viktor Fotó: Pixabay
2023.05.01. 12:21

Ne felejtsük el, hogy nemcsak a kerti növényeinkkel van tennivalónk, hanem a szobanövényeinkkel is. Most érkezett el az idő az átültetésükhöz, földjük megújításához, tápanyaggal való feltöltésükhöz.

Az öntözés után a legfontosabb mozzanat a szobanövények átültetése: általában évente vagy kétévente a tavaszi időszakban kell elvégezni. A nagyméretű növényeket sokszor már nem is lehet (mert nincs akkora edény) átültetni, ezért ezeknél a talajt kell csak megújítani: a felső 3-5 centimétert távolítsuk el és pótoljuk friss földkeverékkel, majd alaposan öntözzük be. Külön cserép kapható a pálmák részére.

Az átültetés előtt mérjük fel, hogy a növényünk jelenleg milyen és mekkora cserépben van, és legfeljebb 2 centiméterrel vagy a következő mérettel legyen nagyobb az új cserép. Ugyanis ha túl sok friss föld veszi körül a gyökeret, akkor a fejlődés lelassul vagy le is áll, ami akár extrém esetben a növény pusztulásához vezethet. A már meglévő használt cserepeket is felhasználhatjuk, ha hipós vagy domestosos vízben (10 l víz/1 dl) alaposan elmossuk őket. Ha égetett agyagcserepet használunk az átültetéshez, akkor előtte 3-4 órára állítsuk vízbe, hogy az edény megszívja magát.

Fontos, hogy a cserép alján megfelelő méretű kifolyónyílás legyen, mert a legtöbb szobanövény nem szereti a pangó vizet, sőt a gyökerek rothadása a növény pusztulásához vezet. Ha olyan cserepet/kaspót használunk, melynek az alján nincs kifolyónyílás, akkor az edény aljára 2-3 cm vastagon terítsünk apró kavicsot, melyben összegyűlik a pangó víz.

Ha már megvan a cserép, jöhet a virágföld beszerzése is, ehhez érdemes ismerni a földkeverékfajtákat:

–        orchideaföld, amely laza, fenyőkérget, tőzeget, mohát, perlitet, hungarocellt is tartalmaz
–        kaktuszföld (földkeverék, homok és apró kavics keveréke)
–        bonsaiföld (laza szerkezetű, de jó víztartó képességű keverék)
–        dézsás fenyőfélék, örökzöldek számára készült keverék (laza szerkezetű, tőzeges és enyhén savanyú föld)
–        és a pálmafélék, valamint a ma oly divatos citrusféléknek készült keverékek.

Az átültetés menete:

Előtte pár nappal locsoljuk meg a növényünket, mert a nedves földlabdát könnyebb kiemelni és nehezebben is esik szét, mint a száraz. A növényt fejjel lefelé fordítva emeljük ki a cserépből, ha ezt a mérete lehetővé teszi. Ha nem megy, a cserepet a kezünkkel óvatosan, körkörösen ütögessük meg, így elválik a föld a cserép falától. A kiemelt földlabda tetejéről távolítsunk el minél több földet. Az alsó részen ujjainkkal vagy egy meghajlított villával lazítsuk meg a gyökérzetet, az se baj, ha egy nagyon picit megtépjük.

Az új cserép aljába tegyünk néhány centiméter földet, és helyezzük rá a növényünket. A növény földje és a cserép széle között 2-3 cm rés legyen. Ezt követően a cserép oldalát töltsük meg és ujjunk segítségével finoman folyamatosan tömörítsük mindaddig, míg a cserép széle és a földréteg között 1,5-2 cm locsolóvízrétegnek való hely marad. Ügyeljünk rá, hogy a föld felszíne ne legyen domború, mert így a víz lefolyik róla. Ha ezzel megvagyunk, jöhet az alapos beöntözés: addig locsoljuk, míg a cserép alsó vízelvezetőjén ki nem folyik a locsolóvíz.

A frissen átültetett növényeket 2-3 hónapig ne tápoldatozzuk. Hacsak nem tartós, bevont műtrágyát használunk, melyek apró golyók vagy dugó formában kaphatók. Ezeket a gyártó/forgalmazó által előírt mennyiségben átültetéshez/talajfrissítéshez használhatjuk. Jó pár éve jelentek meg a rúd formájú önadagoló táprudak, ezeket is elhelyezhetjük az átültetést követően, csak a tápoldattal várjunk még.

Az átültetett szobanövényeinket tűző napra ne tegyük ki, és lehetőleg az átültetést se tűző napon végezzük, mert nagyon könnyen megperzselődik a levelük. Ha lehet, az átültetést követően inkább csak csapvízzel locsoljuk, most ne használjunk esővizet. Az átültetett növényeket pár napig figyeljük, ha nagyon lankadnak, öntözzük meg. Ha nagyon nedves a föld, ne megszokásból locsoljuk őket.

Kapcsolódó témák: #szobanövény | #ültetés |