Kérdés-Kör: Jó gazdasági környezetben pazarló életvitelt folytatott a korábbi városvezetés

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2024.04.18. 19:25

A napokban a közvéleményt megtévesztve igyekezett a korábbi költségvetésre illetve a város "kasszájára" vonatkozó kijelentéseket tenni Borkai Zsolt. A számadatok azonban sok mindent alátámasztanak, a többi között azt, hogy a kialakult - például pénzügyi - problémákat dr. Dézsi Csaba Andrásnak és a jelenlegi városvezetésnek kellett helyrehoznia. A Kérdés-Kör április 18-ai adásában Németh Zoltán, a műsorvezető, Kohán Mátyás segítségével részletesen ismertette a tényeket.

Az egykori városvezetés pazarló magatartásával szemben, a megörökölt nehézségek és a világban bekövetkezett változások ellenére is jól teljesített a város az elmúlt időszakban. Ráadásul nemrégiben az elmúlt évek egyik legjobb költségvetését fogadta el a közgyűlés – mondta a műsorban a Győr-Moson-Sopron vármegyei közgyűlés elnöke, kiemelve, hogy a győri önkormányzat egy rendkívüli takarékossági gondolkodásmódot vezetett be.

A Kérdés-Körben ugyanakkor szót ejtettek a beruházásokról is, így például arról, hogy a korábbi 500 millió forint helyett 1,5 milliárd forintra nő az útfelújításokra szánt forrás.

Kohán Mátyás érdeklődésére Németh Zoltán reagált Borkai Zsolt többször hangoztatott kijelentéseire, amelyek annak lemondásakor a költségvetési helyzetről szóltak. A vármegyei közgyűlés elnöke részletesen sorolta a számokon alapuló tényeket, majd hangsúlyozta, hogy ha nincs az a takarékosság, melyet Borkai Zsolt utódai, így a várost elsőként átvevő dr. Fekete Dávid, majd dr. Dézsi Csaba András bevezetett, akkor már nem lehetett volna a 2020-as évet sem végigvinni.

“Amellett, hogy önkormányzati beruházások sem nagyon voltak a 2020-at megelőző időszakban, a pénz mégis jól fogyott. Pedig sok forrás érkezett be, ráadásul a várost terhelő szolidaritási hozzájárulás is fele volt a ma fizetett összegnek, nem voltak az energiaválság okozta plusz költségek, mégis alig jöttek ki a pénzből. Ennek oka pedig nem más, mint hogy annyira felcsavarták a kiadásokat, hogy a napi működési kiadások elvittek mindent” – ismertette Németh Zoltán.

Ha kíváncsi a részletekre, nézze vissza a Kérdés-Kör legutóbbi adását: